galéria megtekintése

Beszél-e románul a magyar miniszterjelölt?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 05. számában
jelent meg.

0 komment


Szőcs Levente
Népszabadság

Néhány nap késéssel, de leteheti az esküt Biró Rozália, a románt idegen nyelvként beszélő magyar miniszterjelölt. Bár az államfő alkalmatlannak tartja a kulturális tárca irányítására a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusát, nem utasítja vissza a kinevezését.

Traian Basescu azt mondta: a miniszterelnököt ismerve attól tart, hogy még rosszabb jelöltekkel állna elő. Felkérte a kormányfőt, hogy fontolja meg újra a javaslatát, de Victor Ponta közölte, hogy kitart Biró mellett.

Ha az államfő tartja magát az általa felvázolt menetrendhez, Biró Rozália kedden vagy szerdán leteheti az esküt, és elfoglalhatja a Kelemen Hunor távozásával megüresedő miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri posztot.

 

Az RMDSZ elnöke augusztus elsejei hatállyal mondott le kormányzati tisztségeiről, miután a Ponta-kabinet az RMDSZ-szel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló luxemburgi perbe.

Biró Rozália.
Biró Rozália.
Biró István / MTI

Biró Rozália jelölését nem fogadta osztatlan lelkesedés a magyar sajtó részéről sem. Mindenekelőtt a vagyonát és állítólagos érdekkonfliktusát emlegették. Biró erről azt mondja, hogy az érdekkonfliktus vádját ejtette az ügyészség, a vagyonát pedig vállalkozásaiból szerezte, még mielőtt politikai pályára lépett volna. (Többek között felépített és eladott egy kábeltelevízió-hálózatot.) 

Előkerült ugyanakkor egy hangfelvétel, amely arra utal, hogy a jelölt románnyelv-tudása kívánnivalót hagy maga után. A 49 éves közgazdász, egyetemi adjunktus állítólag évekkel korábban, még nagyváradi alpolgármesterként belesétált az egyik kereskedelmi rádió csapdájába.

A felvétel szerint a politikus nem ismeri a kétlábú (románul: biped) szó jelentését, de a kontextusból azt a koldus szinonimájaként értelmezhette, és kijelentette, hogy Nagyváradon nincsenek ilyenek. Biró azt állítja, az interjút összevágták, ám mivel az eredeti beszélgetés felvétele nincs a birtokában, ezt nem tudja bizonyítani.

„A románnyelv-tudásomról annyit mondok: a kolozsvári Babes–Bolyai Egyetem közgazdasági szakát végeztem román nyelven, kiváló eredményekkel” – mondta egy interjúban.

Noha másfél évtizede politizál (2012 decembere óta szenátorként), a miniszterjelölt a román közvélemény nagy részének jobbára ismeretlen volt. Pedig 2007 óta irányítja az RMDSZ kisparlamentjeként is emlegetett SZKT-t, és őt választották meg az RMDSZ tavaly megalakult nőszervezete élére is.

„Biró Rozália a Szövetségi Képviselő Tanács elnöke, tehát a második ember az RMDSZ-ben. Szenátor, illetve van közigazgatási tapasztalata, hiszen hosszú ideig Nagyvárad alpolgármestere volt. Nem volt könnyű meggyőznöm, de sikerült, aminek azért is örülök, mert ő lesz Románia első női kormányfőhelyettese” – érvelt kinevezése mellett a szövetség elnöke.

A román sajtó sokkal fontosabbnak találta, hogy Biró Rozália az önéletrajzában idegen nyelvként tüntette fel a románt. A bírálatokra reagálva a jelölt kijavította a „hibát”, „állampolgári nyelvként” tüntetve fel a románt.

Parlamenti tevékenysége amúgy nem utal arra, hogy problémái lennének a román nyelvvel. Nem tudni, hogy az általa aláírt tizenkét törvénytervezetből hánynak a kidolgozásához járult hozzá személyesen, viszont a plénumban az átlagosnál aktívabbnak bizonyult.

Felszólalásaiban, politikai nyilatkozataiban és interpellációiban túlnyomórészt szociális témákat érintett, ezen belül is többnyire a nők, a fiatalok, a betegek helyzetét. Szorgalmazta többek közt az otthon szülés támogatását, ami Romániában is erősen vitatott kérdés.

Kérdés, hogy mennyire nyomják rá bélyegüket a mandátumára a kinevezését övező viták. Rá vár ugyanis a közvitára bocsátott új mozitörvény és a soha nem létezett örökségvédelmi törvénykönyv véglegesítése. Közben máris sikerült felhördülést keltenie a zöldek körében. Arra a kérdésre, hogy támogatja-e Verespatak felkerülését az UNESCO világörökség-listájára, Biró Rozália egyetlen szóban, nemmel válaszolt. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.