galéria megtekintése

Berobbanó szélvédő okozhatta az utasszállító katasztrófáját

27 komment

Veres Viktor

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint valószínű, hogy egy berobbanó szélvédő okozta az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó járatának, az MS804-esnek a vesztét csütörtök hajnalban a Földközi-tenger felett. A légáramlás ereje aztán egyszerűen széttépte a repülőgépet.

A repülésbiztonsággal foglalkozó portál, az avherald.com pénteken kora este nyilvánosságra hozta a csütörtök hajnalban a Földközi-tengerbe zuhant Airbus A-320-as repülőgép ACARS berendezése által küldött utolsó adatokat. Az ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) az a berendezés, amely a repülés alatt végig kommunikál a földi állomásokkal és folyamatosan küldi a repülőgépről a gép különböző rendszereinek működésével és/vagy meghibásodásával kapcsolatos adatokat. Az MS-804 járatról a következő hibaüzenetek érkeztek:

00:26Z 3044 ANTI ICE R WINDOW
0:26Z 561200 R SLIDING WINDOW SENSOR
00:26Z 2600 SMOKE LAVATORY SMOKE
00:27Z 2600 AVIONICS SMOKE
00:28Z 561100 R FIXED WINDOW SENSOR
00:29Z 2200 AUTO FLT FCU 2 FAULT
00:29Z 2700 F/CTL SEC 3 FAULT

Vagyis először 00:26 kor a jobb szélvédő jégtelenítő rendszere hibásodott meg, majd a jobb oldali nyitható ablak (az elsőtiszt melletti nyitható ablak egyben az A-320-as vészkijárata) szenzora jelzett meghibásodást.  Ezzel szinte egy időben a WC füstérzékelője, majd egy perccel később az avionika (vagyis a repülésvezérlő számítógépek, amelyek a jobb oldalon, az elsőtiszt mögött-alatt egy aknában helyezkednek el) füstérzékelője jelzett füstöt, ezután egy perccel a jobb oldalablak érzékelője jelzett meghibásodást. Végül 00:29-kor a második robotpilóta – amely szintén az elsőtiszt előtt található – jelzett meghibásodást, majd utoljára a harmadik repülésvezérlő egység is leállt.

 

Ezután semmilyen adat nem érkezett a repülőgépről.

Az adatok arra engednek következtetni, hogy valami történhetett a repülőgép jobb oldalán, a pilótafülke első felében. A füstérzékelők jelzése további bizonyítékot ad erre, mégpedig azt, hogy tűz üthetett ki a repülőgép pilótafülkéjének jobb első szegmensében.

Mi gyulladhatott ki a gép pilótafülkéjében, ami a repülőgép ilyen hirtelen bekövetkezett elvesztését okozhatta? Az ACARS adatai egy irányba mutatnak, még ha első hallásra megdöbbentőnek is hangzik a feltételezés: Az elsőtiszt előtti többrétegű biztonsági üvegből összeragasztott szélvédő.

A meghibásodást jelző szenzorokhoz tartozó ablsakok helyzete a repülőgép pilótafülkéjén
A meghibásodást jelző szenzorokhoz tartozó ablakok helyzete a repülőgép pilótafülkéjén
Veres Viktor / Népszabadság

Az A320-ason – mint minden korszerű repülőgépen – a pilóták előtti szélvédő is el van látva jégtelenítő rendszerrel. Régen a szélvédő jégtelenítését úgy oldották meg, hogy nagy tisztaságú alkoholt fecskendeztek az üvegre, de a mai korszerű, nagy magasságon és nagy sebességgel repülő gépeken ez kivitelezhetetlen lenne, részben a jégtelenítő folyadék jelentette súly miatt. Hiszen egy többórás útra több tíz, vagy akár száz liter folyadékot is cipelnie kellene a gépnek, a szivattyúk, vezetékek súlyáról nem is beszélve. Ezért a mai gépeken úgy jégtelenítik a szélvédőt, hogy a több rétegű üveg táblái közé fémszálakat vagy épp a szélvédő méretével megegyező, nagyon vékony fémfóliát ragasztanak, amibe aztán áramot vezetnek, és így felmelegítik.

Ha a rendszer jól működik, akkor a felmelegített szélvédő elég ahhoz, hogy ne keletkezzen rajta jégréteg, de a mégis elkezdene jegesedni az ablak, akkor a hőtől leolvad a jég, a vízcseppeket pedig a légáramlás lefújja. De van úgy, hogy a rendszer elromlik, mint ahogy arra egy, a lapunknak névtelenül nyilatkozó A320-as pilóta rávilágított.

Hasonló esetre ráadásul van példa, nem is akárhonnan, 2009-ben éppen Budapest térségében történt. A német légitársaság, a Lufthansa LH-3435 járata, egy A319-es, amely Szófiából tartott Münchenbe, 38 000 láb (11 600 méter) utazómagasságon vészhelyzetet jelentett, és kényszerleszállást hajtott végre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, mivel berepedt az elsőtiszt előtti szélvédő. A repülőgép rendben leszállt a magyar fővárosban, ahol megkezdődtek a vizsgálatok. Elsősorban azt igyekeztek kideríteni, hogy mitől tört be a közel 12 kilométer magasan repülő gép szélvédője, mivel abban a magasságban kizárt, hogy bármilyen madárral ütközött volna. Végül nem hozták nyilvánosságra az okot, de információink szerint az eset bekerült az A-320-as típuson repülő pilóták kiképzési tematikájába. Ugyanis valószínűleg az történt, hogy a jégtelenítő rendszer meghibásodott, és a szélvédő rétegei közötti fűtőfólia annyira felforrósította az ablakot, hogy az megolvadt. Szerencsére amikor a hőtől a szélvédő megrepedt, a pilóták lekapcsolták a fűtést, és le tudtak szállni.

Ha feltételezzük – márpedig az ACARS által küldött jelentések erre utalnak –, hogy az EgyptAir MS804-es járatán is hasonló meghibásodás következett be, a túlmelegedett szélvédő repedéseit és/vagy elhomályosodását nem vehették észre a pilóták, mivel éjszaka repültek a nyílt tenger felett egy kivilágított pilótafülkében. Ez pont olyan, mintha egy kivilágított utasterű buszt vezetne valaki éjjel a sivatagban, mégpedig lekapcsolt fényszórókkal. A belülről visszaverődő fény miatt nem lát át az üvegen, így azt sem veszi észre, ha ködbe repül bele.

A 2009-ben Budapesten kényszerleszállást végrehajtó Lufthansa-járat szélvédője
A 2009-ben Budapesten kényszerleszállást végrehajtó Lufthansa-járat szélvédője
avherald.com

Mivel nem láthatták, hogy gond van, az MS804-es pilótái az elromlott szélvédőfűtést sem kapcsolták le, aminek következtében az üveg annyira felforrósodhatott, hogy akár meg is olvadt. (Szintén a típuson repülő pilóta mondta el lapunk munkatársának, hogy vele is előfordult olyan eset, hogy utazómagasságon repülve, bár kint -60 °C volt a hőmérséklet, annyira felhevült a szélvédő belső oldala, hogy puszta kézzel nem tudta megfogni, mert megégette volna a kezét).

Amikor a járat szélvédője annyira felforrósodott, hogy már nem bírta a terhelést, egyszerűen berobbant a pilótafülkébe. Ekkor érkezhetett az első hibajelzés, vagyis az „ANTI ICE R WINDOW” az ACARS berendezésből. Aztán a forró, esetleg olvadt üveg tüzet okozhatott a különböző műanyagok felhasználásával épített pilótafülkében. Erre utalnak az egymás utáni füstjelzések a pilótafülke környezetéből. (Ha nem tűz ütött ki, a füstjelzők bekapcsolhattak a hirtelen nyomáscsökkenés miatti ködképződéstől is, ilyen esetekben ugyanis a levegőben lévő pára kicsapódik, sűrű ködöt hozva létre néhány másodpercig.)

Ezzel egy időben a gépet vezető pilóta (valószínűleg a bal ülésen helyet foglaló kapitány, mivel ha valóban berobbant a forró, esetleg olvadt szélvédő, akkor a jobb ülésen ülő elsőtiszt cselekvésképtelenné vált) hirtelen meredek süllyedésbe vitte a gépet. Ezt jelezték is a görög radarok, és két oka lehetett: egyrészt a nyomáskülönbség kiegyenlítése, mivel az utazómagasságban uralkodó légnyomás csupán töredéke annak, amely nyomás szükséges ahhoz, hogy az ember életben maradjon. A másik ok a feltételezett kabintűz eloltása és a füst kivezetése a légáramlás segítségével. A szintén a görög radarképek alapján emlegetett hirtelen és éles fordulatok is arra utalnak, hogy valaki vezette a repülőgépet. A kanyargás oka az lehetett, hogy a füsttől és légáramlástól elvakított pilóta elveszíthette a tájékozódását, és próbált irányt venni a legközelebbi repülőtér felé, mivel valószínűleg a műszerek sem működtek megfelelően – vagy éppenséggel sehogy.

Az EgyptAir következő járata, amely felszállt Párizsból az MS804 után
Az EgyptAir következő járata, amely felszállt Párizsból az MS804 után
Christian Hartmann / Reuters

Az A-320-as ugyanis úgynevezett „Full Glass Cockpit” pilótafülkével épült, vagyis a hagyományos műszerek helyett már nagyméretű folyadékkristályos képernyők jelenítik meg a műhorizontot, sebességet, irányt, vagyis minden olyan repülési adatot, amely egy éjjel, a nyílt tenger fölött, vagyis vaksötétben repülő utasszállító biztonságos vezetéséhez szükséges.  Áramellátás hiányában viszont a csúcstechnika semmit sem ér, a képernyők elsötétülnek, a pilóta a létfontosságú adatokat sem tudja leolvasni.

Természetesen vannak tartalék műszerek a kabinban, de kérdéses, hogy a stressz és a fülkében uralkodó pokoli állapotok miatt a pilóta láthatta-e őket.

A meredek süllyedés okozta gyorsulás miatti egyre erősebb légáramlás valószínűleg valamennyire csillapíthatta a tüzet és a füstöt, de végül a repülőgép vesztéhez vezetett. Ha ugyanis valóban berobbant a szélvédő, akkor ez azt is jelenti, hogy egy körülbelül 1 m x 60 cm-es lyuk keletkezett a repülőgép elején, ami a géptörzs szerkezetében olyan fokú kárt okozott, hogy az a hurrikánnál háromszor erősebb, kb. 8-900 km/h sebességű szélnek esetleg már nem tudott ellenállni. A légáramlás ereje szétszakította a pilótafülkét és a repülőgép törzsét is. Akár erre is utalhat a jobb oldalsó nyitható ablak, majd az utána levő oldalablak szenzorának hibajelzése, amely – ha a feltételezés helyes –, azt jelenti, hogy a pilótafülke jobb oldalának ablakai egymás után szakadtak ki a törzsből.

És ez – vagyis hogy a repülőgép szétesett – megmagyarázná azt is, hogy a repülőgép miért tűnt el a radarokról körülbelül 5000 méteres magasságban.

Természetesen a fent leírt forgatókönyv csak feltételezés, a tragédia végleges okai a repülési adatrögzítő, a fedélzeti hangrögzítő (ami a pilótafülkében elhangzottakat és a különböző zajokat rögzíti) adatainak a kiértékelése és a roncs minél több részének megtalálása után derülnek ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.