Berlusconi 'legnagyobb vágya', hogy Izrael EU-tag legyen

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jeruzsálemi látogatásának kezdetén kijelentette: politikusként a "legnagyobb vágya", hogy Izrael az Európai Unió tagjává váljék.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő országa "legjobb barátai egyikének" nevezte Berlusconit a tiszteletére adott fogadáson, és "történelminek" minősítette a látogatást.

"Kevés nemzet van, amely oly sokkal járult hozzá a nyugati kultúrához, mint ez a kettő. A nyugati kultúra alapjait Rómában és Jeruzsálemben rakták le" - jelentette ki az olasz kormányfő helyeslése közben.

Izrael szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn az unióval, de nem törekszik arra, hogy felvegyék a tömörülés tagjai közé. Az Európai Bizottság egyelőre nem fűzött megjegyzést Izrael esetleges belépésének kérdéséhez.

Berlusconi kormány nyolc fontos miniszterét vitte magával Jeruzsálembe, ahol közös kormányülést tartanak az izraeli kollégákkal. Netanjahu több egyezmény aláírását reméli, egyebek között energetikai, környezetvédelmi és egészségügyi téren. A hivatalos tárgyalások kedden kezdődnek. Berlusconi programjában szerepel egy találkozó Betlehemben Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.