Berendelték Kijevben a magyar nagykövetet

Orbán Viktor beiktatási beszédében elmondottak nem tetszettek az ukránoknak.

Berendelték kedden az ukrán külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét. Bayer Mihályt azért hívták tisztázó beszélgetésre, mert az ukrán kormány köreiben aggodalmat váltottak ki Orbán Viktor azon kijelentései, amelyek autonómiát és a kettős állampolgárság elismerését sürgetik a kárpátaljai magyar kisebbség számára – idézte az Interfaksz Ukraina hírügynökség Jevgenyij Prerebijniszt, az ukrán külügyi tárca tájékoztatási osztályának vezetőjét.

Kaleta Gábor, a magyar külügy sajtóosztályának vezetője lapunk érdeklődésére megerősítette a hírt, miszerint Bayer nagykövetet berendelték.

Az Interfaksz Ukraina szerint Prerebijnisz úgy fogalmazott: Orbán kijelentései a kárpátaljai magyarok autonómiájáról és kettős állampolgárságáról ellentétesek az ukrán törvényekkel, és nem segítik az ukrajnai helyzet stabilizálását. Ukrán részről óvatos megközelítést javasoltak az olyan érzékeny kérdések esetében, mint a kisebbségpolitika. A vezető ukrán diplomata ugyanakkor pozitív jelként értékelte a magyar külügyi tárca állásfoglalását, amelyben a Bem rakpart elhatárolódott a Jobbiktól. Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik volt országgyűlési képviselője „mesterséges államnak" nevezte a 46 millió lakosú Ukrajnát és felvetette, hogy Kárpátalját – amely szerinte a nemzetközi jog értelmében Magyarországhoz tartozik – csatolják is vissza Magyarországhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.