galéria megtekintése

Bell már megint a korrupciót emlegette

13 komment


Dési András

Kicsit volt csak ünneprontó Colleen Bell: az amerikai nagykövet szerdán megint nyilvánosan szóba hozta a magyarországi korrupciót,­ de dicsérte a gazdasági kapcsolatokat és azt, ahogy Orbán Viktor, valamint Szijjártó Péter kiáll a transz­atlanti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) mellett.

Üzleti sikerek garmadája, fejlődő gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok, erős szövetségesi viszony – dicsérő jelzős szerkezetekben nem volt hiány az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerdai rendezvényén, ahol Colleen Bell budapesti amerikai és Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet számolt be az állomáshelyén eltöltött első év tapasztalatairól.

A hangulat baráti és udvarias volt, mindkét nagykövet barátjának nevezte a másikat. Igaz, a kézfogáson kívül közös fotóra nem álltak össze, s a magyar diplomata legalább kétszer olyan hosszan fejtette ki nézeteit, mint kollégája.

Csak kicsit rontotta el a beszédek után feltálalt ebédet a napját margitszigeti futással nyitó ­Colleen Bell: egy oldalvágással megint előhozta a korrupciót, amely szerinte változatlanul komoly probléma a régióban. Majd azzal folytatta, hogy Barack Obama amerikai elnök a gazdasági fejlődés legnagyobb akadályának és az emberi jogok mélységes megsértésének minősítette a korrupciót. Magyarországgal kapcsolatban a cégek a kivételezést és a közpénzek elterelését tartják a legnagyobb aggodalomra okot adó jelenségnek. – Folytatjuk az együttműködést a magyar kormánnyal, a civil szervezetekkel és az üzleti élet vezetőivel, hogy elősegítsük az átláthatóságot, az elszámoltathatóságot – tette hozzá.

 

Szemerkényi a korrupciós megjegyzést lényegében elengedte a füle mellett. Arról beszélt, hogy a magyar kormány elsőrendű célja a külföldi befektetők számára kedvező környezet megteremtése. Októberben – amikor Bell a Corvinus egyetemen előhozta a korrupciót, a demokráciadeficitet, a civil szervezetek akadályozását, az idegenellenes kampányt – a kormány még felháborodásának adott hangot. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt üzente vissza, hogy Magyarország az EU és nem az USA tagállama, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig beszélgetésre invitálta az USA nagykövetét.

Colleen Bell margitszigeti futással kezdte, a kivételezés felemlegetésével folytatta
Colleen Bell margitszigeti futással kezdte, a kivételezés felemlegetésével folytatta
Soós Lajos / MTI

A 2016. januári korrupciós megjegyzés kapcsán a kormánypárti Magyar Idők szerdai számának első oldala szúrt szemet. A cikk szerint befejezés előtt áll a 18 milliárd forintos csalással gyanúsított áfamaffia ügye, a bűnös üzelmekre az amerikai élelmiszer-ipari óriás, a Bunge hívta fel a magyar hatóságok figyelmét.

Még szembetűnőbb volt az, ahogy Szemerkényi most Magyarország legfontosabb stratégiai szövetségesének, partnerének és barátjának nevezte az Egyesült Államokat. – Barátokra van szükségünk, s a legjobb barátokkal közösek az értékeink – hangoztatta, hozzátéve: a súlyos biztonságpolitikai próbatételekkel teli világban Magyarország az USA jó és szoros szövetségese. Az Amerikában megrendezett magyar kulturális eseményeket felsorolva közös sikerként emlegette az Oscar-díjra jelölt filmet, a Saul fiát.

Szemerkényi Réka
Szemerkényi Réka
MTI

Meghökkentő kijelentéssel Bell sem maradt adós. Méltatta Orbán Viktor kormányfőt és Szijjártót, amiért támogatják az EU és az USA közötti, jelenleg tárgyalási szakaszban lévő transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodást (TTIP). A 2014-es kitiltási botrány nyomán az Orbán-kormány hozzáállása negatívra váltott a sok vitát kavaró TTIP kapcsán. A jelek szerint ez azóta ismét megfordult. Bár Szemerkényi szerint még sok minden tisztázásra vár, ő is fontosnak tartotta az egyezséget. Bell azzal fejelte meg, hogy Szijjártót idézte, aki 20-30 ezer új magyarországi munkahely születését jósolta az Obama egyik fontos külpolitikai hagyatékának szánt TTIP nyomán.

Kilencmilliárd dollár a gazdaságban

Az Egyesült Államok a legnagyobb Európán kívüli befektető a honi gazdaságban: az amerikai működő tőke elérte a kilencmilliárd dollárt. Több mint 1700 amerikai érdekeltségű cég működik hazánkban, ezek mintegy 90 ezer embert foglalkoztatnak. Az Orbán-kormány eddig tíz amerikai céggel, a többi között a General Electrickel, az IBM-mel, a Microsofttal és a Coca-Colával kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.