Beleőszült, de elnök marad

Ismét Bugár Bélát választották meg a magyar-szlovák párt, a Híd-Most első emberének.

További öt esztendőre újra Bugár Bélát választották elnökké a magyar-szlovák párt, a Híd-Most szombati tisztújító közgyűlésén. Ellenjelöltet nem állítottak, a titkos szavazáson mindössze eggyel kapott kevesebb voksot, mint amennyi a küldöttek száma volt.

A rendszerváltás óta ugyan beleőszültem a nagypolitikába, de addig maradok, ameddig nemcsak a párt tagjai, hanem más választópolgárok is támogatnak - közölte a tanácskozást követően. A régi-új pártelnök évek óta a szlovákiai politikusok népszerűségi listáján az első öt között szerepel.

Az eltelt fél évtizedet értékelve azt mondta: továbbra is előítéletekkel szembesülnek, mert a csaknem kizárólag szlovákok lakta északi országrészben magyar pártnak tartják őket, a déli régiókban viszont a rosszindulatú propaganda olyan vegyes politikai tömörülésnek, amely állítólag időnként elvtelen alkukat köt a szlovák partnereivel, és nem képviseli kellő határozottsággal a felvidéki magyarság érdekeit. - A polgárok nagy többsége azonban 2010-ben, majd pedig a két évvel későbbi előrehozott voksolásokon kellő választ adott ezekre az elfogult feltevésekre, hiszen az ő szavazataikkal parlamenti párt lettünk és maradtunk. A nemrég elfogadott Vízió 2016 című programunk pedig szorgalmazza a szlovákiai magyarság kulturális és önkormányzati autonómiáját, szülőföldünk súlyos szociális gondjainak orvoslását, valamint anyanyelvünk elismerését másik hivatali nyelvként azokban a régiókban, ahol a lélekszámunk eléri a tizenöt százalékot. E célokat elsősorban szlovák politikai szövetségesek támogatásával érhetjük el - mutatott rá Bugár Béla.

A küldöttek döntöttek arról is, hogy a Híd megnevezésében is modern polgári pártként folytatja tevékenységét. A közgyűlésen jelen volt Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete. Köszöntőikben a  szlovák jobbközép pártok vezetői politikai testvérüknek, megbízható partnernek nevezték a Bugár Béla vezette pártot. Az osztrák Néppárt (ÖVP), valamint a cseh polgári TOP 09 képviselője egyaránt azt hangsúlyozta: a Híd értékrendje példamutatónak és követendőnek számít, különösen Kelet-Közép-Európában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.