galéria megtekintése

Mit tudunk a meglepetésországról?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 26. számában
jelent meg.

Dési András - Körösi Ivett
Népszabadság

A brazil vb-n hatalmas meglepetést okozott Costa Rica. De mit is tudunk Közép-Amerika Svájcáról, ahol törvénybe iktatnák a futball napját?

„Senki nem tett volna egy lyukas garast sem arra, hogy így alakulnak a dolgok, de a Trikolór történelmet akart írni, és meg is csinálta! – írta szerdai számában az El País Costa Rica-i napilap, amely a legtöbb helyi sajtóorgánumhoz hasonlóan óriási szalagcímmel ünnepelte a Trikolórnak is nevezett labdarúgó-válogatott csoportelsőségét. A médiában megszólaltatott szakértők által „legendás” és „mesés” jelzőkkel illetett brazíliai szereplés nemzeti eufóriát okozott a mindössze 4,8 millió lakosú közép-amerikai országban.

Tico-szurkolók ünnepelnek az Anglia elleni meccsen
Tico-szurkolók ünnepelnek az Anglia elleni meccsen
Juan Carlos Ulate / Reuters

Az általános öröm olyan hőfokra ért a „Közép-Amerika Svájcaként” emlegetett köztársaságban, hogy ott máris törvénybe akarják iktatni a futball napját. A Paulina Ramírez parlamenti képviselő által előterjesztett törvényjavaslat szerint június 20-a lehetne a jeles nap, ugyanis ez a dátum már kétszer is megörvendeztette a ticókat (Costa Rica, magyarul Gazdag Part lakói így nevezik magukat). Majd negyedszázaddal ezelőtt, az 1990-es olaszországi világbajnokságon Costa Rica ezen a napon 2-1-re legyőzte Svédországot, és ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe.

 

– A hazánk 2014-ben ismét felkerült a világtérképre, aminek gazdasági és turisztikai előnyei is lehetnek – idézi Ramírezt a Diario Extra hírportál. Costa Rica sok szempontból kilóg a Latin-Amerikáról alkotott sémákból. Stabil polgári demokrácia, katonai junta csak rövid ideig, a második világháború után ragadta magához a hatalmat. A hadsereget megszüntették, ahogy José Joaquín Chaverri, Costa Rica berlini nagykövete fogalmazott lapunknak: „Mi nem hadat, hanem békét üzentünk a világnak.”

Majd a Magyarországra is akkreditált diplomata azzal folytatta, hogy Costa Rica nem gazdag ország, de a környezetvédelemre nagyon odafigyelő „zöldország”, területének jelentős részét a nemzetközi szinten jegyzett nemzeti parkok teszik ki. A turisták is főleg a páratlan biológiai sokszínűség, az állat- és növényvilágban egyaránt megmutatkozó lenyűgöző biodiverzitás miatt jönnek ide, bár sokan kedvelik a csendes-óceáni partszakaszon található szörfparadicsomokat. Másokat pedig az Alpokat idéző hegyek vonzzák, ahol a főleg XIX. századi német bevándorlás nyomán alpesi tejtermelő gazdaságok és tipikus német kenyérféleségeket kínáló pékségek is megtalálhatók.

Chaverri is egyetértett azzal, hogy Costa Ricára felfigyelt a világ. – Boldogok vagyunk, ha gurul a labda, és gólokat lövünk. A futball és a sport küzdeni tanít, de a legjobb befektetés az oktatás. Ezért törekszünk minél szorosabb együttműködésre a magyar felsőoktatással, a magyar egyetemi képzést kiemelkedőnek tartjuk – hangoztatta Chaverri, aki a minap Budapesten az egyik vezető San José-i egyetem rektorát kísérte. A tanulás szerinte a fociban is kifizetődött, mivel a válogatott játékosainak nagy része Európában és az Egyesült Államokban profiskodik.

Az USA meghatározó szerepet tölt be a jó fél magyarországnyi területet felölelő Costa Rica gazdaságában. Az export közel negyven százaléka az Egyesült Államokba irányul. A fő kiviteli cikkek között a kávé, ananász, banán, marhahús mellett a számítógép és más elektronikai cikkek találhatók, még az 1990-es években létesítették Gazdag Parton az első csipgyárat. Tavaly decembertől egyébként életbe lépett az Európai Unió és hat közép-amerikai ország (Costa Rica, Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama) közötti szabad kereskedelmi megállapodás.

Magyarország és Costa Rica között 1970-ben létesült diplomáciai kapcsolat, a rendszerváltást követően négy évig magyar nagykövetség is működött a fővárosban, San Joséban, ahol a Costa Rica-i Tudományos Akadémia alapító elnöke egy magyar tudós, az aradi születésű Bornemissza Elemér (1930–2010) talajkémikus-professzor volt. Costa Ricában idén rendeztek elnök- és törvényhozási választást. Ez az első alkalom, hogy a külföldön élő ticók is szavazhattak.

Bár más latin-amerikai országhoz képest itt nincsenek nyomornegyedek, a meghatározó kampánytéma a szegénység elleni küzdelem, a növekvő jövedelmi különbségek felszámolása és a korrupció elleni harc volt. Az államfői posztot végül a középbal Polgári Akció Párt (PAC) színeiben induló egyetemi professzor, író és újságíró, volt diplomata Luis Guillermo Solis szerezte meg a kormányzó erő, a Nemzeti Felszabadítási Párt (PNL) jelöltje, Johnny Araya előtt. Solist május elején iktatták be, rá jó másfél hónappal ő is kiment az utcára, hogy ott ünnepelje a két korábbi világbajnokot, Angliát és Olaszországot legyőző válogatottat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.