Békefenntartók fegyvereivel lőnek az ukrán szeparatisták

Ukrajna 300 kilométeres „védősáncot” épít a Dnyeszter-melléki szakadár köztársaság határán, hogy elvágja a keleti szeparatisták fegyverutánpótlását.

A Moldovai Köztársaságból gyakorlatilag kivált területen két évtizede orosz „békefenntartók” állomásoznak, akik minden jel szerint fegyverkereskedelemmel egészítik ki jövedelmüket. A Rise Project román és az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) nemzetközi oknyomozó csoport munkatársai szerint potom áron hozzá lehet jutni a 14. orosz hadsereg fegyverarzenáljához.

A riporterek egy aknavetőt és pisztolyt vásároltak. A tranzakciót május 13–18-án ütötték nyélbe a moldovai fővárosban, miután a helyi alvilág egyik hírhedt alakjával, a Pisateli néven ismert Ion Anton Drutával tárgyaltak. A 42 éves bandavezér hírnevét mutatja, hogy tavaly júliusi letartóztatásakor Dorin Recean moldovai belügyminiszter közölte: kitüntetik az őt elfogó rendőröket, de a nevüket nem hozzák nyilvánosságra. Pisatelinek egy 1998-ban elkövetett hármas gyilkosságért kell húsz évet ülnie.

Az újságírók nem sokkal az őrizetbe vétele előtt tárgyaltak először vele a férfi magánklubjában, Chisinau központjában. A bandavezér azt mondta, hogy bármikor képes „jelentős mennyiségű” AK–47 típusú géppisztolyt leszállítani. 2013 őszén, miután kitörtek az ukrajnai zavargások, megújította az ajánlatát, ezúttal már a rácsok mögül. A chisinaui szigorított börtönből Viberen (okostelefonra telepíthető hívó- és ingyenes csevegőalkalmazás) vette fel a kapcso latot a riporterekkel. Amikor pedig februárban Viktor Janukovics ukrán államfő elmenekült a feldühödött tüntetők elől, lecsapott a várható fejleményekből adódó üzleti lehetőségre. „Az igazi harc ezután jön” – írta a börtönből az újságíróknak. Ugyanazt a fehérorosz telefonszámmal regisztrált Viber-profilt használta később is, amikor áprilisban szabadlábra helyezték (az illető bíró ellen eljárás indult), és újra kapcsolatba lépett a riporterekkel.

Két alkalommal találkoztak, chisinaui szállodákban. Pisateli ekkor mondta el, hogy a fegyvereket a Dnyeszteren túli területeken állomásozó 14. orosz hadseregtől szerzi be. Amúgy maga is a moldovai fővárostól 80 kilométerre keletre fekvő szakadár „köztársaságból” származik. A megállapodás úgy szólt, hogy egyenesen Ukrajnába szállítja le a harminc félautomata kézifegyvert és öt vállra vehető rakétaindítót a hozzá tartozómunícióval együtt. Egy hét haladékot kért, hogy a szállítmányt előkészítse. Arra hivatkozott, hogy „mostanában nagy a kereslet Ukrajnából”. Ennek megfelelően szabta meg az árakat is. Egy pisztolyért 800 eurót (250 ezer forint), az aknavetők darabjáért ezer eurót kért, az összeg felét előre, a fennmaradó részt a fegyverek átadásakor.

A riporterek végül csak a mintaként adott pisztolyt és aknavetőt fizették ki. Ezeket viszont Pisateli rekordidő alatt előteremtette. Az átadásra Chisinauban, az állami egyetem főépülete mellett, egy terepjáróban került sor. Előzőleg Pisateli hosszan körözött a rövid, szűk utcákon, ahol könnyű kiszúrni, ha az embert követik. A pisztolyt egy reklámszatyorban adta át. A ruhán, amelybe göngyölték, földnyomok voltak, ami arra utal, hogy a csempészfegyvereket elásva rejtegetik. Az aknavetőt másutt, egy parkolóban hagyott autó csomagtartójából „vették át” a riporterek, miközben Pisateli egy közeli parkban négyéves fiacskáját sétáltatta.

Noha egy gyilkosság megrendeléséért Romániában is körözik, és Bukarest kérte a kiadatását, Pisateli gyakorlatilag érinthetetlen Moldovában, és háborítatlanul igazgatja a kilencvenes években felépített bűnözői birodalmát – mutatott rá a Rise Project.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.