galéria megtekintése

Béke kell, de előbb háború lesz

21 komment


Horváth Gábor

Hiába is próbálnánk azzal vigasztalni magunkat, hogy a világban egyre kevesebb a fegyveres konfliktus. Az Iszlám Állam felbukkanása és a szíriai vérengzés megfordított egy biztató trendet: hosszú csökkenés után újabban ismét évről évre több ember válik háborúk áldozatává.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) 2008-ban még 63 aktív fegyveres konfliktust tartott nyilván, amelyek összesen 56 ezer emberéletet követeltek. Mostanra a háborús helyzetek száma 42-re csökkent, de ezeknek tavaly 180 ezer áldozatuk volt, és idén is már jóval százezer feletti az emberveszteség.

A háború réme ráadásul közelebb kúszott Európához. ­Földrajzi értelemben már meg is érkezett, ­hiszen Kelet-Ukrajna is a kontinens része. A Baltikum fölött járőröző magyar Gripenek ugyan nem harci bevetésekre indulnak, ám éles fegyverekkel, veszélyesen bújócskáznak a közvetlen közelükben manőverező orosz légierővel. Térségünkben egymást érik a NATO-hadgyakorlatok, amerikai harci repülőgépek és harckocsik jelentek meg Magyarországon is. Ezt senki nem tekintheti kedvező fejleménynek – hacsak nem abból a szempontból, hogy válasz egy létező, reális fenyegetésre.

A hangsúly azonban a fenyegetésen van. Ha a közös ellenség, az Iszlám Állam, a szunnita terrorizmus megint közelebb hozza a Nyugatot és Oroszországot, ez a feszültség enyhülhet, de a bizalom korábbi szintjét legfeljebb évtizedes, kölcsönös jóakarattal lehetne újra elérni. Addig marad a bizonytalanság, az aggodalom, hogy se a NATO, se az oroszok ne értsenek félre valamit, mert annak végzetes következményei lehetnek.

 

A menekültek mára kézzelfogható közelségbe hozták a háborús övezetek borzalmait. A korábbi években, amikor szezononként ezrek vesztek a Földközi-tengerbe, Európa viszonylag távol tudta magát tartani a problémától, legalábbis érzelmileg. Még azt is megtette, hogy a halálesetek számának növekedésére és ennek ­elrettentő hatására játszva visszafogta az addigi embermentő tengeri műveleteket.

Amire nem a menekültáradat leállása, hanem az útvonal megváltoztatása volt a válasz. Az afrikaiak Líbián keresztül továbbra is közvetlenül Nyugat-Európába próbálnak eljutni, ám a ­szíriai, kurd és afgán tömegek a Balkánon át, a szárazföldön jönnek. Annyian, hogy az már humanitárius és politikai válságot gerjesztett. Az európaiak zöme páni félelembe esett, azonnal megoldásokat vár a politikusoktól. Utóbbiak közül sokan hajlamosak engedni a nyomásnak – ha egyenesen nem a hullám tetejére ülnek fel.

Gépfegyveres rendőrök vigyáznak a rendre az Eiffel-toronynál a pénteki merénylet után
Veres Viktor / Népszabadság

Ebben a közegben egészen más, súlyosabb hatása van a péntek esti párizsi terrortámadásnak, mint volt korábban a szintén brutális madridi vagy londoni merényleteknek, illetve a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt mészárlásnak. Az utóbbi óta elmúlt tíz hónapban ­Európa morális és politikai értelemben is meggyengült. Az egyes országok vezetői különböző szempontok alapján különböző döntésekre jutottak.

Ki kerítést épített, ki befogadótábort, ki rendészeti, ki emberiességi kérdésként fogta fel a problémát. Az egyre élesebb, durva személyeskedésbe torkolló viták pedig nemcsak megmutatták az egység hiányát, de önmagukban is döntésképtelenséget okoztak: az EU mindig egy (vagy több) lépéssel a helyzet mögött járt, ami csak fokozta a félelmeket. Egy példa: biztosan kevesebben kerekednek fel a törökországi, libanoni és jordániai menekülttáborokból, ha nem csökkentették volna a rászorulók élelmiszersegélyét. Az ENSZ Világélelmezési Alapja spórolni akart, most ellenben az EU annak a pénznek a sokszorosát fordítja az új, nagyobb probléma kezelésére.

A párizsi sokk nyomán két dolgot lehet biztosra venni. Európában minden eddiginél szigorúbb rendészeti intézkedések következnek, újra dönteni kell a biztonsági szempontok, illetve a megszokott szabadságjogok között, s nem kétséges, melyik érv lesz az erősebb. Másrészt fel fognak gyorsulni a szíriai és az iraki események.

Az internet és az okostelefonok korában minden eddiginél mobilabbak az emberek. Ahogy a magyar fiatalok tudják, hol lehet könnyebb a soruk, úgy a szíriaiak és az afgánok is. Ahhoz, hogy otthon maradjanak, elsősorban béke kell. Amit viszont csak tíz- és százezrek halálával fenyegető háborúval lehet elérni.

A párizsi eseményekről szóló, folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatja!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.