galéria megtekintése

Bejött Trump uszítása, úgy vigyáznak testőrei Clintonra, mint a hímes tojásra

6 komment


Horváth Gábor

Donald Trump múlt keddi kijelentése óta fokozott figyelem kíséri Hillary Clinton személyes biztonságát. A republikánus elnökjelölt akkor arra célzott, hogy a fegyvertartás hívei esetleg tehetnek valamit Clinton vagy az elnökként majd általa kinevezendő bírók ellen. Az utalást fizikai erőszakra való felszólításként is lehet érteni, bár Trump pontosított, hogy csupán politikai nyomásgyakorlásra gondolt.

Trump most tényleg elvétette a sulykot
Trump most tényleg elvétette a sulykot
Reuters

A felfokozott hangulat, a Trump gyűléseit kísérő szélsőséges és rasszista bekiabálások, a Clinton bebörtönzését követelő szavalókórusok miatt a közvélemény egy része már a legrosszabbtól tart.

 

A CNN egyik hétvégi műsorának újságíró vendége ki is mondta: már senki nem lepődne meg, ha néhány önjelölt „hazafi" komolyan venné a Clinton eltakarítására vonatkozó üzenetet.

Hillary Clintonra egyébként legalább 1992 óta fegyveres testőrök vigyáznak: férje akkor indult először az elnökségért, és az esélyes jelöltekhez az 1960-as évek vége óta biztonsági osztagot rendel ki a Secret Service (Titkosszolgálat). A védelmet Robert Kennedy szenátor és demokrata párti elnökjelölt 1968 júniusi meggyilkolása után terjesztették ki a fontosabb jelöltekre.

Az eredetileg a pénzhamisítás ellen létrehozott szolgálat 2003-ig a pénzügyminisztériumhoz, azóta a belbiztonsági tárcához tartozik. Feladata többek között az elnök, az alelnök, a volt elnökök és családtagjaik, az elnökjelöltek, a látogatóba érkező kiemelt külföldi vendégek, valamint a külföldi országok amerikai nagykövetségeinek védelme.

Emellett továbbra is a Secret Service nyomoz pénz- és államkötvény-hamisítási ügyekben. Most már londoni és római kirendeltsége is van, ahonnan a nemzetközi pénzátutalásokkal és számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatos ügyeket követik.

Hillary Clinton biztonsági osztaga a múlt héten kétszer is a figyelem középpontjába került. Szerdán az iowai Des Moines-ban egy az állatok jogaiért tüntető fiatal nő próbált feljutni mellé a pódiumra. A futó nőt azonban gyorsan földre vitték és megbilincselve kivezették. Az egyik ügynök odaszólt Clintonnak, hogy folytassa, ő pedig még egy szóviccet is megengedett magának:

Van, akit elragadnak, de én is elragadtatom magam, ha a megteremtendő munkahelyekre gondolok!

Clinton testőrei akcióban: van mitől félniük
Clinton testőrei akcióban: van mitől félniük
Reuters

Néhány nappal korábban az Orlandóban 49 embert meggyilkoló Omar Mateen apja, az afganisztáni születésű Seddique Mateen bukkant fel egy nagygyűlésen néhány méterrel Clinton mögött. A kis amerikai zászlót lobogtató férfit csak utólag, a tévétudósításokban vették észre.

Kiderült, hogy a Secret Service sem tudja egyenként megvizsgálni a többezres tömegeket, és aki elég korán kimegy a helyszínekre, könnyen a jelöltek közelébe kerülhet.

Júniusban Las Vegasban Trumpot akarta megölni egy zavart személyiségű brit fiatalember. A nagygyűlést biztosító rendőr pisztolyát próbálta elvenni, hogy azzal lője le a republikánus jelöltet, de már a fegyvert sem tudta megkaparintani.

Kosáredző ügynökök

Washingtonban nem számít különlegességnek a Secret Service ügynökeivel való találkozás. Ott töltött éveink alatt kettővel is megismerkedtünk, az egyik fehér volt, a másik fekete, középkorúak és átlagos testalkatúak. Egyikük sem csinált titkot abból, hogy a Secret Service ügynöke. Igaz, ennél többet nem is nagyon mondtak a munkájukról. Szabad idejükben gyermekcsapatok mellett voltak önkéntes kosárlabdaedzők. A szülők tudták, hogy mi a foglalkozásuk, de ez legfeljebb akkor került szóba, amikor az elnök utazásai alkalmával néhány napra helyettesíteni kellett őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.