Beiktatták a harmadik Merkel-kormányt

Szívből gratulálok és sok sikert kívánok – e szavakkal fordult Joachim Gauck német államfő Angela Merkelhez (CDU), akit kedden délelőtt a berlini Bundestagban elsöprő többséggel választottak meg Európa vezető gazdasági hatalma kancellárjának. Amikor Norbert Lammert, a törvényhozás elnöke az ülésteremben kihirdette, hogy a régi-új kormányfő a 621 szavazatból 462-t kapott, Merkel láthatóan nem tudott mit kezdeni az eredménnyel.

Amikor Norbert Lammert, a törvényhozás elnöke az ülésteremben kihirdette, hogy a régi-új kormányfő a 621 szavazatból 462-öt kapott, Merkel láthatóan nem tudott mit kezdeni az eredménnyel. Majd mosolyra fakadt, de az némileg lehervadt, amikor rájött, hogy az ellene szavazók között a nagykoalíció képviselői is voltak. Méghozzá negyvenketten, nagy valószínűséggel a kereszténypártok juniorpartnerei, a szociáldemokraták soraiból - derült ki a helyszíni beszámolókból. 

– Jobban örültem volna, ha határozottabb szavazási eredménnyel vágunk bele a közös kormányzásba – rótta meg az elhajló szocdemeket Andrea Nahles. A szociális tárca SPD-s irányítója ugyanakkor hozzátette, azért van javulás 2005-höz képest. A korábbi nagykoalíció indulásakor még több SPD-s parlamenti képviselő voksolt a berlini kormányzati negyedben „Mutti” (Anyu) becenéven emlegetett Merkel ellen. Mindenesetre a szövetségi köztársaság születése, 1949 óta még senkit sem választottak ekkora többséggel kancellárnak, mint most a CDU 59 éves elnökét. A Bundestag karzatán egyébként ott ült a világ legbefolyásosabb (politikus)nőjeként tartott Merkel édesanyja, Herlind Kasner is.

A harmadik kancellári ciklusát kezdő Merkel és nagykoalíciós kormánya letette a hivatali esküt is. Közben a berlini rendőrség államvédelmi egysége nyomozást indított azon ismeretlenek ellen, akik kedden hajnalban kövekkel dobálták és rongálták meg az SPD berlini székháza, a néhai szociáldemokrata kancellárról és berlini kormányzó főpolgármesterről elnevezett Willy Brandt-Haus üvegportáljait. Szemtanúk szerint mintegy tizenöt maszkos személy követte el a kődobálós támadást, a rendőrség szerint a tettesek valószínűleg szélsőbalos csoportokhoz tartoznak – írta a dpa.

Hessen tartományban a CDU és a Zöldek megállapodtak a koalíciós szerződésről. Hamburgban ugyan 2008–2010 között volt már fekete-zöld koalíció, de a nagy kiterjedésű tartományban ez az első alkalom, hogy a két párt kormányzati szövetséget köt egymással.

Angela Merkelt harmadszor is kancellárrá választották, honvédelmi minisztere Ursula von der Leyen lesz - az első nő a védelmi tárca élén
German Chancellor Angela Merkel (R), gestures as she stands beside designated Defence Minister Ursula von der Leyen during a meeting of the Bundestag, the lower house of parliament, to elect the German Chancellor, in Berlin December 17, 2013. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.