Beiktatták az ács fiát

Letette hivatali esküjét hétfőn Jakartában Indonézia új államfője, Joko Widodo. Az új vezető megbékélésre és nemzeti egységre szólított - írja a BBC.
Widodo ünnepélyes beiktatásán a vendégek között jelen volt John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere és Tony Abbott ausztrál miniszterelnök is.

A reformernek tartott Widodót, Jakarta volt kormányzóját júliusban választották meg, a szavazatok 53 százalékával. A választási eredmény csak hetekkel később vált hivatalossá, miután ellenfele, Prabowo Subianto szabálytalanságokra hivatkozva a bíróságon megtámadta.

Joko Widodo - akit hívei Jokowinak neveznek - az első politikai vezető Indonéziában, aki nem az ország régi keletű politikai elitjéből került a hatalomba, édesapja ács volt, ő maga pedig bútorexporttal foglalkozott korábban. Felmérések szerint támogatóinak tábora elsősorban a szerényebb jövedelmű vidéki lakosságból tevődik össze.

Az 53 éves politikusra az a feladat vár, hogy a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést élénkítő reformokat vezessen be és több külföldi befektetést vonzzon az országba. Az indonéz nemzeti össztermék éves növekedése jelenleg 5 százalék körüli, Widodo 7 százalékos növekedés elérését tűzte ki célul. Elemzők rámutatnak: erősen megnehezíti Widodónak a kormányzást, hogy a parlamentben az ellenzék van többségben.

Widodo beiktatási beszédében azt ígérte, folytatja a "szabad és aktív" irányvonalat országa külpolitikájában. Ezáltal Indonézia eddig egyre közelebb került valamiféle vezető szerephez Délkelet-Ázsiában - írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.