galéria megtekintése

Beérett a kormány idegengyűlölő kampánya: nem engedték be a pozsonyi hotelbe a diákokat, mert törökök

Kellemetlen meglepetés érte azokat az ankarai diákokat, akik az uniós Erasmus+ program keretében készültek Szlovákiába. A pozsonyi Vár közelében levő Stella Aparmentben ugyanis nem voltak hajlandóak szállást nyújtani nekik, mert törökök.

A fiatalok a Booking.com portálon keresztül elküldött megrendelésükre meglehetősen rossz angolsággal azt válaszolták, hogy a válságövezetekből jelentkező vendégeket, törököket és arabokat nem fogadnak.

„Néhány nappal hamarabb jöttünk a hivatalos időpontnál, hogy alaposabban megismerkedjünk az ország és főleg a főváros kultúrájával, de kellemetlen meglepetésben volt részünk" - posztolta Facebook-bejegyzésében Ibrahim Taha Üyar.

 

„Nem vagyunk rasszisták, ilyen fogadtatást nem érdemeltünk meg" - tette hozzá mindannyiuk nevében. A húsz esztendős Ibrahim másodéves egyetemista, menedzser szeretne lenni, idén nyáron a morvaországi Brnóban gyakornokoskodik. Onnan akarta meglátogatni barátaihoz Pozsonyban.

„Nekünk nem egyszerű beutazási vízumhoz jutni, már csak ezért is méltányosabb elbánást várunk el"

- magyarázta Ibrahim, akinek Facebook-oldalát ellepték a kommentelők az eset után.

Érdeklődésünkre a szálloda munkatársa nem volt hajlandó nyilatkozni, csupán elektronikus postán átküldte azt a választ, amit a török fiatalokkal is közöltek: „Mi sem vagyunk fajgyűlölők, de tekintettel vagyunk a többi vendégünkre, ezért nem adunk szállást egyetlen olyan érdeklődőnek sem, aki háborús övezetből érkezik, vagy országukban katonai hatalomátvétel volt" - érvelt a tulajdonos. 

Lapunk az esettel kapcsolatban megkereste a Booking.com szálláskereső oldalt, ahol értesültek a történtekről. 

„A Booking.com-nál nem tolerálunk semmilyen fajta megkülönböztetést, ezért ha úgy látjuk, hogy egy szálláshely diszkriminatív viselkedést mutat, azonnal töröljük a profilját"

- írták. Az oldal emellett alternatív szálláshelyet biztosít az ügyfeleinek, amilyen gyorsan csak lehet. Ebben az esetben is ez történt. Miután az oldal értesült a történtekről, azonnal törölték a pozsonyi szálláshelyet. A Stella Apartment már nem elérhető a Booking.com-on.

Fotó: Google StreetView

Gülhan Ulutekin, Törökország szlovákiai nagykövete megdöbbenve értesült az ügyről. „ Noha egyedi esetről van szó, mégis rasszista megnyilvánulásként lehet minősíteni. Attól tartok, hogy odahaza sokan hivatalos pozsonyi álláspontként értékelhetik az elutasítást, és akár zaklathatják is, a nálunk nyaraló szlovákiai turistákat. Idáig semmilyen incidens sem érte tengerparti vendégeinket, miként a török turistákat sem Szlovákiában. Remélem, ezután is így lesz" - nyilatkozta a diplomata. Közölte azt is, hogy az ankarai fiatalokat más pozsonyi szállodában minden gond nélkül fogadták be.

Több szlovák publicista az esetet kommentálva megjegyezte, hogy a szálloda tulajdonosának viselkedése Robert Fico kormányfő riogatásainak a következménye, akik többször is minden muszlimot potenciális terroristának nevezett, s hozzátette: kabinetje ellenzi, hogy Szlovákiában telepedjenek le.

A panzió cselekedetét már vizsgálja a Szlovákiai Kereskedelmi Felügyelet (SOI) - közölte Daniela Krkosová szóvivő. Marek Harbulák szerint ilyen meggondolatlan lépés rossz fényt vet Szlovákia idegenforgalmi szolgáltatásaira. „Mi napról napra hazánk jó hírneve érdekében megfeszített munkát végzünk, erre olyan vendéglátóipari egység, amely nem is tagja a társulásunknak, romba dönti erőfeszítéseinket - nyilatkozta lapunknak a a szlovákiai szállodák és éttermek társulásának (ZhaR) elnöke.

Néhány napja a SOI az egyik közép-szlovákiai étterem tulajdonosát arra kötelezte, hogy 600 eurós kártérítést fizessen annak a roma családnak, amelyet nem engedtek be a helyiségbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.