Becsületgyilkosság miatt ítéltek el egy egész családot

A Kanadába vándorolt afgán famíliában három lánygyermeknek azért kellett meghalnia, mert túl kihívó ruhákat viseltek, és titokban fiúkkal ismerkedtek. A feldühödött apa végzett az első feleségével is.

Áruló szajhák – emlegette saját lányait hónapokkal a haláluk után is Mohamed Shafia. A Kanadában gyilkosság miatt bűnösnek talált és most 25 évnyi börtönre ítélt afgán bevándorló nem állt meg a vak dühnél és a szitkozódásnál, és ahogy a most zárult perben kiderült, előre megfontolt szándékkal, hidegvérrel végzett három tizenéves gyermekével, és első feleségével is. Egy kocsiba zárta és lesüllyesztette őket az Ontario állambeli Kingston város egyik csatornájának a mélyére. Bűntársa a most szintén elítélt második felesége és a fia volt.

A három lánynak az apa által „feslettnek” tartott életvitelük, a családi becsület állítólagos meggyalázása miatt kellett meghalnia. Ez utóbbi Shafia számára mindössze annyit jelentett, hogy a három lány közül a legfiatalabb, 13 éves Geeti „túl kihívóan” öltözködött, a 17 éves Saharnak, illetve 19 éves Zajnabnak pedig barátja is volt. Ha ez nem lenne elég, a kishúg ráadásul kimaradt az iskolából, és nem tisztelte kellően az apját. Előre megfontolt gyilkosságért Kanadában életfogytiglani börtönbüntetés jár. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, a három vádlott legkorábban 25 év múlva szabadulhat. Az első feleség, Rona Amir bűne az volt, hogy el akart válni, és a lányok mellett állt ki apjukkal szemben. (Ami a három hónapon át zajló perben különösen sokkolóan hatott a kanadai közvéleményre, az az, hogy a gyermekek anyja a második feleség volt.)

A perben a bizonyítékot a vizsgálat során lehallgatott telefonbeszélgetések jelentették. Ezeken szerepel többször is a három gyermekre használt „áruló szajhák" kifejezés, és nem mellesleg az is, hogy Shafia az „ördögöt” kéri sírjuk meggyalázására. Az ügyészségnek sikerült bizonyítania azt a feltevést is, hogy a lányokat haláluk előtt rettegésben tartotta a családfő; egyikük egy nőknek fenntartott védett házba szökött apja haragja elől, míg a legfiatalabb testvér maga kérte a hatóságokat, hogy nevelőszülőknél helyezzék el.

A vádlottak ártatlannak vallják magukat, és fellebbeznek az ítélet ellen. Ítélethirdetéskor Shafia egy tolmácson keresztül azt hangoztatta, ők „nem bűnözők, nem gyilkosok”, az eljárás pedig igazságtalan. Bár a védelem arra hivatkozott, hogy a négy áldozat balesetben halt meg, a családfőt pedig nem a bizonyítékok, hanem a hangfelvételek alapján ítélte el az esküdtszék, Robert Maranger bíró szerint gyilkosság történt, amelynek az indítéka az apa „torz” becsületfelfogásában keresendő.

Az eredetileg tíztagú Shafia-család 1992-ben hagyta el Afganisztánt. Kanadában 2007-ben telepedtek le, előtte éltek Pakisztánban, Dubajban és Ausztráliában is. A kemény hatósági fellépés ellenére a becsületgyilkosság Törökországtól Jordánián át Indiáig riasztóan gyakori jelenség az iszlám és a hindu közösségekben, ha egy család úgy ítéli meg, hogy egyik nőtagja halálával moshatja le a fejére hozott szégyent. Az ilyesféle „halálos ítélethez” néha elég, ha a fiatal lányokat azon érik, hogy hasonló korú fiúkkal álltak szóba. Az is előfordul, hogy a brutális hagyományt a szülőföldjükről elvándorló családok új hazájukba is magukkal viszik.

Mohammad Shafia (C) and his son Hamed Shafia (top) leave the Frontenac County Courthouse in Kingston, Ontario January 29, 2012. The two, as well as Shafia's wife Tooba Mohammad Yahya, were found guilty of first-degree murder on Sunday. They were char
Mohammad Shafia (C) and his son Hamed Shafia (top) leave the Frontenac County Courthouse in Kingston, Ontario January 29, 2012. The two, as well as Shafia's wife Tooba Mohammad Yahya, were found guilty of first-degree murder on Sunday. They were charged with killing Mohammad Shafia's three daughters Zainab Shafia, 19, Sahar Shafia, 17, and Geeti Shafia, 13, as well as Mohammad's first wife, Rona Amir Mohammed. REUTERS/Lars Hagberg (CANADA - Tags: CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.