Fekete pénteken is tüntettek Fergusonban

A tüntetők miatt ideiglenesen be kellett zárni három bevásárlóközpontot fekete pénteken, ami az Egyesült Államokban a karácsonyi bevásárlószezon kezdetét jelenti. A St. Louis-i tiltakozáson kívül demonstrációkat tartottak New Yorkban, Chicagóban és Kaliforniában is.

Napokkal azután, hogy az esküdtszék nem vádolta meg azt a rendőrt, aki lelőtte a 18 éves fekete Michael Brownt, a tüntetők dühe a "romboló" kereskedelem ellen fordult.

Tüntetők próbálnak feljutni a színpadra Seattle-ben
Tüntetők próbálnak feljutni a színpadra Seattle-ben
David Ryder / Reuters

Az úgynevezett Small Business Saturday közeledtével - amikor is elsősorban a helyi kis boltokat látogatják - még számos olyan üzlet volt Fergusonban, melynek ablakait bedeszkázták, és festett feliratokkal jelezték az arra járóknak, hogy a bolt még nyitva van. A tüntetők miatt ugyanis be kellett zárni három nagyobb bevásárló központot St. Louisban fekete pénteken. A hatalmas akciók miatt ez az egyik legforgalmasabb bevásárló nap az évben.

A demonstrálók a plázáktól a fergusoni rendőrség elé vonultak, hogy tiltakozzanak az esküdtszék döntése ellen.

A tüntetések miatt a Galleria bevásárlóközpont több üzletében leengedték a biztonsági rácsokat, vagy bezárták a bejáratot. A boltok előtt legalább 200 tüntető feküdt le, miközben azt kántálták: "Fejezzétek be a vásárlást, csatlakozzatok a mozgalomhoz!" A bevásárlóközpont néhány kilométerre fekszik attól a helytől, ahol Darren Wilson rendőr halálos lövést adott le a fegyvertelen Michael Brownra. A plázákat körülbelül egy órára kellett bezárni péntek délután Fergusonban. Hasonló hatást váltott ki egy 50 fős tüntetés a West County bevásárlóközpontban, a szomszédos Des Peres városban is.

A demonstrálók az esküdtszék döntése ellen tüntettek és megzavartak egy fekete pénteki eseményt Seattle-ben
A demonstrálók az esküdtszék döntése ellen tüntettek és megzavartak egy fekete pénteki eseményt Seattle-ben
David Ryder / Reuters

Péntek este mintegy száz tüntető vonult el a város rendőrsége és tűzoltóságaelőtt. A hatóságok 15 embert tartóztattak le. A rendőrség szóvivője szerint a tüntetők közül többen feltartották a közlekedést, ketten ellenálltak a letartóztatásnak, egy ember pedig erőszakot tanúsított.

A bíróság hétfői döntése után, miszerint nem emelnek vádat a fiatal Brown-t lelövő rendőr ellen, zavargások kezdődtek Fergusonbanés más amerikai városokban is. Az utcákon épületeket rongáltak, és autókat gyújtogattak a feldühödött emberek. Több tucat tüntetőt vettek őrizetbe - emlékeztet a The Guardian

Megmozdulások azóta is vannak, de azok jóval békésebbek. Pénteken a tüntetők már inkább az általuk romboló hatásúnak tartott kereskedelem ellen fordultak. Tiltakozások voltak Chicagóban, New Yorkban, Seattle-ben és Észak-Kaliforniában, ahol a tüntetők vonatokhoz láncolták magukat fekete pénteken.

Fekete péntek New York-ban. Itt nem a tüntetők, hanem a vásárlók rohamozták meg az üzleteket
Fekete péntek New York-ban. Itt nem a tüntetők, hanem a vásárlók rohamozták meg az üzleteket
Carlo Allegri / Reuters

Oaklandben 125 tüntető akadályozta a vasúti közlekedést, itt több mint egy tucat embert letartóztattak. San Franciscóban eldurvultak a demonstrációk. A tüntetők ablakokat törtek be, és különböző tárgyakat dobáltak a rendőrökhöz, akik közül ketten megsérültek. A hatóságok néhány letartóztatást itt is eszközöltek. Seattle-ben több tucat ember blokkolta az utcákat. A rendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők leláncolták a közeli Pacific Place bevásárlóközpont ajtóit.

Missouri kormányzója, Jay Nixon pénteken bejelentette, a tüntetések miatt rendkívüli ülésszakot rendel el az általános közgyűlésben a közbiztonság finanszírozásának biztosítása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.