Basescunak nem tetszik az népszavazási törvény

Traian Basescu elnök visszaküldte a népszavazási törvénytervezetet a parlamentnek. Annak idején őt azért nem sikerült elmozdítani a helyéről, mert a leváltásáról rendezett népszavazáson túl kevesen vettek részt.

A Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) május 29-én módosította a népszavazási törvényt, amely azóta - a jobbközép ellenzék óvása nyomán - normakontrollon is átesett. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy nem sérti a román alaptörvényt a küszöb leszállítása, ha ezt csak egy év múlva kezdik alkalmazni.

Az USL azért módosította a népszavazási törvényt, hogy az esetleges választói érdektelenség ne hiúsítsa meg az alkotmány módosítását, amelyről népszavazást kell majd kiírni. Az USL-nek tavaly a tisztségéből felfüggesztett Traian Basescut azért nem sikerült eltávolítania, mert a leváltásáról rendezett népszavazáson - az elnököt támogató ellenzék bojkottja közepette - a részvétel nem haladta meg az ötven százalékot.

Basescu több ízben jelezte, nem ért egyet a USL alkotmánymódosítási tervezetével, mert az leszűkíti az elnöki hatásköröket, és nem veszi figyelembe a parlament karcsúsításáról rendezett 2009-es népszavazáson kinyilvánított közakaratot. A parlamenttől megfontolást kérő levélben az államfő rámutatott: csökkentené az alkotmányos stabilitást, ha ezentúl a választók harminc százaléka is módosíthatná az alaptörvényt.

A román jog szerint az államfőnek egyszer van alkalma megfontolásra visszaküldeni egy törvénytervezetet a parlamentnek: ha a törvényhozás azt változatlan formában fogadja el, az elnöknek ki kell hirdetnie a jogszabályt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.