Basescuék szerint Kelemen Hunor Budapest ügynöke

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Magyarország érdekeit képviseli a bukaresti kormányban – egy jobboldali román hírportál szerint így kell értelmezni a magyar érdekvédelmi szövetség fenyegetőzését a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés kapcsán.
A Ziare.com nevű internetes újság interjút közöl Cristian Diaconescu volt külügyminiszterrel, a Traian Basescu államfő védnökségével alakult, ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) államfőjelöltjével, aki helyesli a román kormány álláspontját a kérdésben, és nem tart attól, hogy a magyar érdekvédelmi szervezet kilép a kormányból. 

Ellenkezőleg, Cristian Diaconescu attól tart, hogy Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök között olyan kompromisszum jön létre, amelyet „bármelyik jóhiszemű ember árulásnak tartana".

Az interjúban a volt külügyminiszter utalt arra, hogy „az ukrajnai válság tetőfokán" Magyarország tízmilliárd eurós energiaüzletet kötött Oroszországgal, és „közvetlen követelésekkel szított vitát" az ukrajnai magyarokkal kapcsolatosan. Léteznek érdekek és próbálkozások, amelyeknek célja Romániát eltéríteni jelenlegi külpolitikai irányvonalától, és „ráterelni" a Budapest-Moszkva tengelyre – hangsúlyozta a Traian Basescu védnökségével alakult párt államfőjelöltje.

Mint ismert, az RMDSZ és a FUEN kisebbségi ernyőszervezet által kidolgozott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintű jogalkotást, de az Európai Bizottság elhárította illetékességét.

Az elutasítás ellen a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be. Az RMDSZ a Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) pénteki, kolozsvári ülésén dönt arról, folytatja-e a közös kormányzást a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.