Basescu megkezdte második mandátumát

Letette a parlament két háza előtt a hivatali esküt Traian Basescu román államelnök, akit december 6-án második alkalommal választottak meg.

A régi-új elnök kijelentette: a román nép az ország megreformálása végett választotta őt meg újra, éppen ezért az állam gyökeres modernizálását ígérte. Leszögezte: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a november 22-i népszavazás értelmében, Románia áttérjen az egykamarás, legfeljebb háromszáz tagú parlamenti rendszerre, s hogy az alkotmányt ebben az értelemben kell majd a politikai osztálynak módosítania.

Basescut a parlament szószékéről megáldotta Daniel román ortodox pátriárka. Az ezzel egybekötött imát és áldást a törvényhozás tagjai felállva követték végig.

Az eskütételt beárnyékolja azonban az a tény, hogy Románia gazdasági mélyrepülésben van, a kilábalási kilátások is csekélyek, a munkanélküliség 10 százalékos, a gazdasági visszaesés pedig az év első kilenc hónapjában 7,4 százalékos volt.

Kérdéses az is, hogy az új kormánynak – amelynek parlamenti megszavazására várhatóan szerdán kerül sor – milyen mértékben sikerül majd kordában tartania az állami költségvetés deficitjét és általában véve a költségvetést.

Rossz fényt vet az új kabinetre az is, hogy a kormányprogramba demokrata-liberális szorgalmazásra bevették a verespataki aranybányaterv felülvizsgálatát. Adriean Videanu gazdasági miniszterjelölt ugyanis már a múlt héten közölte, hogy a projekt engedélyezését szeretné elérni.

Nem vet jó fényt a kormányzatra az sem, hogy kedden lemondott hivataláról a volt Securitate irattárát vizsgáló bizottság (CNSAS) elnöke, Csendes László, akit közlése szerint ismeretlen személyek többször is megfenyegettek.

Traian Basescu megcsókolja a keresztet amelyet Daniel román ortodox pátriárka tart.
Romania's President Traian Basescu (R) kisses a cross held by Orthodox Patriarch Daniel during a swearing-in ceremony in front of the Parliament in Bucharest December 21, 2009. Basescu said his top goal after winning a second term in a bitterly disputed December 6 runoff vote would be to modernise the European Union member's bloated state sector. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.