Barroso figyelmeztette a skótokat

Lehetetlennek bizonyulhat a független Skócia csatlakozása az Európai Unióhoz - mondta vasárnap Londonban az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában megerősítette azt az álláspontját is, hogy az unión belüli szabad munkaerő-áramlás - a brit kormány szándékaival ellentétben - semmiféle újratárgyalás részét nem képezheti.

Barroso a skót függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban kijelentette: ha egy új ország kiválik egy jelenlegi EU-tagállamból, és önállóan csatlakozni kíván az unióhoz, akkor csatlakozási kérelmet kell benyújtania, és ezt az összes többi tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia. Ezt rendkívül nehéz lenne elérni, sőt lehetetlennek is bizonyulhat - fogalmazott az EU-bizottság elnöke. Skóciában idén szeptemberben tartanak népszavazást az esetleges függetlenné válásról.

Barroso nem kívánta közvetlenül kommentálni, azt a riporteri felvetést, hogy például a saját tartományai elszakadási törekvéseinek problémáival küszködő Spanyolország megakadályozhatja-e a független Skócia EU-felvételét. Az Európai Bizottság elnöke azonban a skót csatlakozási folyamat nehézségeit illusztrálandó kijelentette: Spanyolország még a független Koszovó elismerését is ellenzi, és bizonyos mértékig két hasonló ügyről van szó.

A skót függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban Barroso már korábbi nyilatkozataiban is leszögezte, hogy az EU szabályai értelmében egy uniós tagállam függetlenné váló országrészének újból tagságért kell folyamodnia, ha csatlakozni kíván az EU-hoz. Azt azonban most jelentette ki első ízben, hogy véleménye szerint a lehetetlenséggel lenne határos egy ilyen jellegű felvételi kérelem egyhangú elfogadtatása a tagállamokkal. A BBC televízió politikai kommentátora a vasárnapi interjú után úgy fogalmazott, hogy Barroso kézigránátot hajított a skót függetlenségi kampány közepébe.

 Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes vasárnapi nyilatkozatában mindazonáltal nevetségesnek minősítette, hogy az Európai Bizottság elnöke párhuzamot vont Skócia és Koszovó helyzete között. Sturgeon szerint a skót kormány egyetlen más EU-tagállamtól sem kapott olyan jelzést, amely arra utalna, hogy az uniós társállamok megvétóznák a független Skócia EU-csatlakozását. Hozzátette, Skócia EU-tagságáról egyébként sem Barroso, hanem a skót nép és a társállamok döntenek majd.

Visszautasította Barroso kijelentéseit John Swinney skót pénzügyminiszter is. Swinney szerint a bizottsági elnök ostobaságokat beszélt, amikor Skóciát Koszovóhoz hasonlította, különös tekintettel arra, hogy Skócia - Koszovóval ellentétben - már négy évtizede az EU tagja az Egyesült Királyság részeként. A pénzügyminiszter is hangsúlyozta, hogy egyetlen EU-tagállam részéről sem érkezett olyan jelzés, amely a skót EU-csatlakozás vétójának szándékára vallana. Swinney szerint ilyesmire Spanyolország sem tett utalást.   

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

Az önálló skót EU-tagság mellett a népszavazási kampány másik fő ütközőpontja az, hogy Skócia - a skót kormány tervei és szándékai szerint - megtarthatná-e a fontot fizetőeszközéül függetlenné válása esetén. A brit kormány az utóbbi hetekben több egyértelmű nyilatkozatban ennek lehetőségét gyakorlatilag kizárta. George Osborne pénzügyminiszter legutóbbi a múlt héten jelentette ki, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet (...) ha Skócia elhagyja az Egyesült Királyságot, akkor elhagyja a fontot is".

Barroso a vasárnapi BBC-interjúban az EU-n belüli szabad mozgással kapcsolatban határozottan kijelentette: ez egyike az unió alapvető szabadságjogainak, és így nem képezheti tárgyát semmiféle olyan tárgyalásnak, amelynek célja Nagy-Britannia és az EU viszonyrendszerének átalakítása.

A Konzervatív Párt vezette brit kormány 2017-ig népszavazást kíván tartani Nagy-Britannia EU-tagságának jövőjéről, de addig újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli szabad munkaerőmozgás korlátozásának igénye, akár számszerű korlátok formájában is.

Barroso a BBC televízióban mindazonáltal leszögezte: nem lehetséges, hogy bármely EU-tagállam számszerű korlátok közé szorítsa a más uniós országokból érkező munkavállalók bevándorlását, mivel ez is teljesen ellentétes lenne az uniós alapelvekkel. Barroso szerint az ilyen brit törekvéseket a brit gazdaság is komolyan megszenvedné. Jelenleg 2,2 millió brit állampolgár él más EU-tagállamokban, és a brit munkavállalóknak - így a brit vállalatoknak is - korlátlan hozzáférésük van az EU egységes piacához. Ha azonban Nagy-Britannia korlátozásokat vezet be az EU-bevándorlókkal szemben, akkor "viszonossági lépésekre" számíthat a többi uniós ország részéről, mert a korlátlan hozzáférés nem lehet egyirányú - hangsúlyozta a bizottsági elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.