galéria megtekintése

Kórházba se mennének a menekültek, bármikor elszabadulhat a pokol

10 komment


Kovács Klára

Második napja szakad az eső a görög–macedón határon, bokáig érő sárban dagonyázik mindenki. Sokak papucsban indulnak el az ételosztó helyekre, de vannak gyerekek, akik mezítláb játszanak a pocsolyákban. A legtöbb sátorból köhögés hallatszik. Ilyen állapotok fogadták a magyar orvoscsapatot, amely szombaton érkezett Idomenibe.

A vöröskeresztes sátor előtt az eső ellenére kígyózik a sor. Nők, síró kisgyerekkel a karjukon, idősebb és fiatal férfiak várják türelemmel, hogy sorra kerüljenek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Botrányosak a higiénés körülmények, nem mosakodnak, nem tisztálkodnak. Nem is tudom, mi lesz, ha itt kitör egy meningitisz, bárányhimlő-járvány, vagy bármi más. Mert esély az van rá – mutat az ellátásra várókra Kardos Ádám, a Vöröskereszt magyar csoportjának vezetője.

 

A fertőzés veszélyét növeli, hogy sok ember fekszik egymás mellett a sátrakban, sőt, van, akinek még sátra sincs. Ők a szántóföld közepén, összeborulva, takarókba burkolózva töltik az éjszakát. Szinte mindenki köhög, sokaknak hasmenése, gyomorpanasza van. Sok a vírusos és bakteriális fertőzés is.

– Hat embert próbáltunk meg kórházba küldeni, de ketten nem akartak menni. A betegek csaknem fele kisgyerek, de van velünk egy gyerekorvos is, így nincs gond az ellátásukkal – sorolja a tapasztalatokat az orvoscsoport vezetője, miközben folyamatos gyereksírás harsogja be a sátrat.

Schuller Zsófia doktornő foglalkozik a gyerekekkel. Ottjártunkkor épp egy fulladásig köhögő kislányt látott el, aki ráadásul gyomorfertőzés miatt ki is száradt. Mutogatva beszélget a gyerek anyjával, mert a görög-arab-angol tolmács fiatalember épp a másik vizsgálóban segít, ahol egy idős férfit kezel az osztrák vöröskereszt munkatársa.

Mostanra kezdik igazán megszervezni az ellátást, tudják egymást váltani az egészségügyi szervezetek csapatai, jelen van az Orvosok Határok Nélkül szervezet is, és folyamatosak az élelmiszer-szállítmányok. Több országból érkeztek önkéntesek, akik nem rendelésszerű ellátást biztosítanak a migránsoknak, hanem sátorról sátorra járnak, és úgy ajánlják fel segítségüket.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Legkisebb számban a nők kérnek orvosi segítséget – vallási és kulturális meggyőződés miatt. Ráadásul a higiéniai körülmények sem megfelelőek, kezet mosni két helyen lehet, ott is jéghideg vízben. A többi között ezért is fontolgatja a tábor felszámolását a görög kormány. A migránsokat katonai üzemeltetésű táborokban helyeznék el, ahol minden ellátás szervezett formában történne, így elkerülhető lenne egy tömeges járvány kialakulása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.