Bankszámlákhoz is hozzáférhetnek a cseh titkosszolgálatok

A nemzetközi terrorizmus és a korrupció elleni harc erősítése érdekében szélesebb jogköröket kapnak a cseh titkosszolgálatok. Így a jövőben bizonyos szabályok szerint hozzáférhetnek az adóbevallásokhoz, a bankszámlákhoz és információkat kérhetnek a távközlési vállalatoktól is.
A kormány által javasolt törvénymódosításokat szerdán hagyta jóvá a kormányoldal által ellenőrzött szenátus. Miután a képviselőház már korábban áldását adta az előterjesztésre, a törvénymódosítások életbe lépéséhez már csak az államfő aláírása szükséges.

A kabinet álláspontja szerint az új jogkörök lehetővé teszik, hogy a titkosszolgálatok könnyebben jussanak információkhoz a szervezett bűnözéssel és a pénzmosással kapcsolatban, ennek következtében pedig hatékonyabb lehet a korrupció, valamint a nemzetközi terrorizmus elleni harc is.

Az adóbevallásokhoz eddig a titkosszolgálatoknak nem volt semmiféle hozzáférhetőségük. A jövőben viszont információkat kérhetnek az országos pénzügyi hivataltól.

A távközlési cégeknek a jövőben kötelességük lesz kiadni a titkosszolgálatok által kért telefonszámokat, illetve azt az információt is, hogy kihez tartozik ez a szám.

A banktitkot pedig egyebek között akkor "sérthetik" majd át a titkosszolgálatok, ha az általuk vizsgált eset összefüggésben van a terrorizmussal. Szükségük lesz azonban a bírói engedélyre.

Az ellenzéki szenátorok egy része a felsőházban is bírálta a törvénymódosítást, mert szerintük az túl sok jogot ad a titkosszolgálatoknak, amelyek ezzel visszaélhetnek. Úgy vélték, hogy a titkosszolgálatok tevékenysége jelenleg nincs megfelelő módon ellenőrizve.

Milan Chovanec belügyminiszter alaptalannak minősítette a bírálatokat, s azt állította, hogy az ellenőrző rendszer kielégítő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.