Bangkokban rekedt magyarok kálváriája

Két nyíregyházi állatorvos konferenciára ment Thaiföldre. Elefántokról értekeztek kollégáikkal, lézeres agyar-műtétet elemeztek. Aztán elszabadult a pokol Bangkok repterén, és ők csak irdatlan kálvária árán, 48 óra alatt értek haza Magyarországra.

– Állatorvosként már sokszor voltam olyan helyzetben, hogy azonnal döntenem kellett, de olyanban még sosem, amikor nem tudtam befolyásolni saját sorsom alakulását. Thaiföldön pont ezt éltem meg – mondta Papp Endre, a Nyíregyházi Állatpark zoológiai igazgató-helyettese. Papp egyike volt annak a több tízezer utazónak, aki a távol-keleti országban rekedt az ottani tüntetések miatt. 48 órás, viszontagságokkal teli utazás után vasárnap érkezett haza.

Takács Zoltán, a Nyíregyházi Állatpark vezető gondozója, elefánt-konferenciára utazott Thaiföldre
Takács Zoltán, a Nyíregyházi Állatpark vezető gondozója, elefánt-konferenciára utazott Thaiföldre

Papp egy kollégájával, Takács Zoltán vezető állatgondozóval éppen egy elefántokkal foglalkozó konferencián vett részt, mikor ellenzéki erők megrohamozták a bangkoki repülőteret. Ezután több napra a thai fővárosban rekedtek.

A november 19-én kezdődött egyhetes konferenciára azért hívták meg Papp Endrét és Takács Zoltánt, mert egy műtét során a világon egyedülálló módon lézeres technikával kezelték egy elefánt agyarát. Ilyen beavatkozást még sehol máshol nem végeztek. A Nyíregyházi Állatparkban 2006 óta élnek afrikai elefántok.

Papp Endre háromszáz, a világ minden tájáról érkezett résztvevő előtt tartott előadása szép szakmai sikert aratott, s többen már a helyszínen jelezték a nyíregyháziaknak: szeretnék megtanulni az eljárást. Mindenkivel névjegyet cseréltek, de a sikernek nem örülhettek sokáig. Amikor Patayáról, a konferencia helyszínéről november 26-án elindultak Bangkokba, kiderült: a repülőteret nem tudják megközelíteni, az odavezető utakat lezárták.

– Patayán semmiről nem tudtunk, el voltunk zárva a külvilágtól – mondta Papp Endre. – Csak osztrák kollégáink mesélték, hogy aggódó telefonokat kaptak otthonról, mert a televíziós hírekben azt látták, zavargások kezdődtek a thai fővárosban. Azt érzékeltük, hogy a kialakult heléyzetben vendéglátóink is tanácstalanok. Úgy gondolták: a fővárosból még mindig könnyebb megszervezni a kijutást, mint egy távoli településről.

Mire november 26-án Bangkokba értek, zsúfolásig megteltek az ottani szállodák. A vendégek aggódva hallgatták a híreket, azt remélve, hogy mihamarabb sikerül elhagyniuk az országot.

– A Bangkokba érkezésünket követő két nap alatt ki sem tettük a lábunkat a szállodából. Nem azért, mert féltünk, hiszen a városban normális mederben folyt az élet, és mi sem érzékeltünk semmit abból, ami a reptér környékén történt. Szerveztük az utunkat haza. Alig aludtunk, mert az időeltolódás miatt az itthoniakkal csak éjszaka tudtunk beszélni.

A közös cél az volt, hogy mielőbb megpróbáljanak eljutni Szingapúrba, onnan pedig – az itthoniak közbenjárásával – Zürichbe. De amikor kiderült, hogy a kormányerők egyhamar nem fogják felszabadítani a repteret, úgy döntöttek, a lehető leghamarabb elhagyják a fővárost, és csak azután Thaiföldet. A két nyíregyházi november 28-án, pénteken értesült arról, hogy Bangkoktól 200-250 kilométerre délre két repteret megnyitottak. Az egyiket Pukhet-en, másikat U-Tapaon.

– Ez utóbbi nevét egy életre megjegyeztük – mondta Papp. – Ez volt az a katonai támaszpont, ahol november 28-án, pénteken éjfélkor végre sikerült repülőre szállnunk. Három óra múlva Szingapúrban földet értünk. Ekkor éreztük végre azt, hogy megnyílt előttünk a hazafelé vezető út.

Egy szingapúri állatorvos kollégánál éjszakáztak, majd szombaton felszálltak a Zürichbe induló gépre, ahonnan már sima útjuk volt Budapestre. Vasárnap reggel 9 órakor landolt a gépük Ferihegyen.

Hogyan élte meg Takács Zoltán a bangkoki napokat? A szállodában, miközben az interneten a legfrissebb híreket keresték, neki az tűnt fel, hogy egymást érik az épület előtt a taxik. Vezetőik egymást túlkiabálva próbáltak utasokat szerezni, miután a két déli reptér megnyílt: Pukhet, U-Tapao – ezt a két szót ismételték.

A nyíregyháziak a nagykövetség és a konferencia szervezőinek segítségével egy kisbuszon jutottak el az U-Tapao-ban lévő katonai légi bázisra.

– Kilátástalannak tűnt a helyzet ezen a reptéren – mondta Takács Zoltán. – Teljesen szervezetlenek voltak. Legalább ötezren tologntak ott, az emberek egymást taszigálva, lökdösve, kiabálva próbáltak jobb pozícióba kerülni, közelebb ahhoz a négy hölgyhöz, aki kézzel írta a repülőjegyeket.

A nyíregyháziakhoz csatlakozott a konferencia résztvevői közül egy szingapúri és egy idős újzélandi állatorvos. Takács Zoltán szerint ez utóbbi alighanem talán az életét köszönheti Papp Endrének, aki a pánik határán lévő idős férfi bőröndjéért többször is visszafordult, miután látta, gazdája már nem bírja vonszolni. Folyamatosan nyugtatgatták: haza fognak jutni, tartson ki.

Az első teremben több órát töltöttek el étlen-szomjan. A várakozók között sok pici gyerek is volt, ők szinte folyamatosan sírtak. A zsúfolt helységben légkondicionáló nem volt, a harminc fokos hőségben már-már elviselhetetlenné vált a bűz. Néhányan rosszul lettek.

Amikor egy üvegfolyosón végre sikerült átverekedniük magukat Takács Zoltánéknak a jegyekkel kezükben egy másik terembe, ahonnan már a repülő indulását várták, valamelyest nyugalmasabb lett a hangulat. Elcsigázott, meggyötört utasokat láttak mindenfelé. A várakozók többsége kínai és orosz volt. Az oroszok, amikor meghallották, hogy az ő gépük beszállásra kész, elkezdték énekelni a himnuszukat…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.