Bachelet nyerte a chilei elnökválasztást

A volt államfő a szavazatok 62,1 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban.

Michelle Bachelet ellenfele, a konzervatív Evelyn Matthei a szavazatok 37,8 százalékát kapta meg. Matthei elismerte vereségét. Chilében először fordult elő, hogy két nő mérkőzött meg az elnöki posztért.

Bachelet szocialista jelölt nyerte meg a vasárnapi chilei elnökválasztást: a leadott szavazatok 62,1 százalékát szerezte meg a második fordulóban. A részvételi arány 41 százalékos volt, még gyengébb, mint az első fordulóban, amikor a szavazásra jogosultak fele adta le a voksát.

Bachelet civilben gyermekorvos. 2006 és 2010 között már egyszer volt államfő. Ezúttal az Új Többség nevű - meglehetősen vegyes összetételű (kereszténydemokrata, szociáldemokrata, szocialista és kommunista) - szövetség  jelöltjeként indult. Evelyn Mattheit a Szövetség Chiléért nevű jobboldali tömörülés támogatta.

A néhai diktátor, Augusto Pinochet után most Bachelet az első chilei vezető, aki két mandátumot tölthet ki. Amikor már világos volt, hogy győzni fog, a 62 éves politikus úgy nyilatkozott, boldog és büszke, hogy elnök lehet. Az első fordulóban hajszállal maradt le a győzelemről, a voksok 47 százalékát szerezte meg azzal a Mattheijel szemben, akivel gyerekkorában sokat játszott együtt, hiszen szomszédok voltak azon a légitámaszponton, ahol ki-ki apja a légierő tábornokaként dolgozott.

Chile az egyik leggazdagabb ország Dél-Amerikában, de az elmúlt években több millió ember tüntetett az oktatási jogok kiszélesítéséért és a igazságos elosztásáért. Bachelet bár nagyon népszerű, 2010-ben az alkotmányos előírások miatt nem vehetett részt az elnökválasztáson. A mostani megméretést felvezető kampányban többek között adóemelést hirdetett, hogy az így befolyó összegből ingyenes egyetemi oktatást építsenek ki. Vasárnap az elődje, Sebastian Pinera az elsők között gratulált neki az új elnökválasztési győzelemhez.

Michelle Bachelet visszatérhet a chilei elnöki palotába
Chilean presidential candidate Michelle Bachelet celebrates after winning Chile's presidential elections, in Santiago, December 15, 2013. Bachelet was elected as Chile's president again on Sunday in a landslide victory that should hand the center-leftist the mandate she sought to push ahead with wide-reaching reforms. REUTERS/Ivan Alvarado (CHILE - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.