Ázsia fegyverkezik Észak-Korea után?

Az észak-koreai nukleáris és rakétakísérletek fegyverkezési versenyt indíthatnak el Ázsiában - figyelmeztetett az amerikai védelmi miniszter. Phenjan állítólag interkontinentális ballisztikus rakéta kilövésére készül

Robert Gates a szombaton Szingapúrban rendezett éves regionális biztonsági értekezleten megerősítette: az Egyesült Államok nem fogadja el, hogy Észak-Korea atomfegyverrel rendelkezzen.

Gates figyelmeztette a phenjani kommunista vezetést, hogy az Egyesült Államok a saját és szövetségesei biztonságát súlyosan veszélyeztető tényezőnek tekintené, ha Észak-Korea nukleáris fegyvert vagy ilyen anyagot adna tovább más országoknak, ezért pedig teljes mértékben Phenjant tennék felelőssé.

A politikus megismételte azt az amerikai álláspontot, amely szerint az észak-koreai atomprogram fenyegetést jelent a térség békéjére és biztonságára nézve. Egyúttal megerősítette az Egyesült Államok "egyértelmű elkötelezettségét" amellett, hogy megvédi térségbeli szövetségeseit.

Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elítélt hétfői kísérleti atomrobbantása óta - dél-koreai közlés szerint - hat rövid hatótávolságú rakétát lőtt fel. Phenjan szerdán támadással fenyegette meg Dél-Koreát, mert ez utóbbi csatlakozott a tömegpusztító fegyverek terjedését meggátolni hivatott kezdeményezéshez.

Dél-Koreában fokozták a készültséget, mert úgy vélik, hogy Phenjan hagyományos fegyvereket bevetve provokatív lépésekre szánhatja el magát a két országot elválasztó demarkációs vonal mentén.

Phenjan egy interkontinentális ballisztikus rakéta indítóállásba szállítását készíti elő - jelentette a konferenciával párhuzamosan szombaton a Dong-a Ilbo című dél-koreai napilap egy meg nem nevezett washingtoni forrásra hivatkozva. A rakétát a fővároshoz közeli Szaneum fegyverzetkutató intézetből szállítják vonaton az ország keleti partján lévő indítóállásba műholdképek tanúsága szerint - közölte a forrás. A dél-koreai védelmi minisztérium egyelőre nem tudta megerősíteni az értesülést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.