Azonosíthatták a párizsi terrortámadás elkövetőit

Egy francia szatirikus lap vezetőségének kivégzésével állhatott bosszút a Mohamed-karikatúrák miatt egy francia dzsihádista testvérpár és egy rejtélyes 18 éves "hajléktalan".

A francia Le Monde a Twitteren jelentette be: a rendőrség megerősítette, hogy azonosították azt a három elkövetőt, akiket a szerda délelőtti párizsi terrortámadás elkövetésével gyanúsítanak. A beszámolóban nem említettek neveket. A francia Metro News értesülése szerint egy 18 éves férfit és egy 32, illetve 34 éves párizsi testvérpárt keres a rendőrség. 

Az Associated Press két tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy a támadók, a 32 és 34 éves, francia állampolgárságú Said Kouachi és testvére, Chérif Kouachi, a legfiatalabb gyanúsított pedig Hamyd Mouard lehet, akinek állampolgársága nem ismert.

A Reuters információi szerint a 18 éves gyanúsított Reimsből származik.

Az AP egyik meg nem nevezett forrása azt állítja, hogy az elkövetők egy jemeni terroristaszervezettel állhatnak kapcsolatban. Ezt az egyik szemtanú is megerősítette, aki a támadás előtt egészen pontosan azt hallotta, hogy a támadók egyike azt kiáltotta: „mondjátok meg a médiának, hogy a jemeni al-Kaida tette."

Az AP-nek nyilatkozó tisztviselők nem fedhették fel kilétüket, nem kaptak ugyanis felhatalmazást, hogy a folyamatban lévő nyomozásról beszéljenek.
Azt, hogy bárkit letartóztattak volna, nem erősítették meg.

Chérif K. már jól ismert a rendőrség számára Az Associated Press szerint: 2008-ban 18 hónapra elítélték, amiért embereket toborzott az iraki lázadás támogatására. Tárgyalása során azt mondta, tényleg hitt az Amerika vezette erők elleni küzdelemben. Azt állította, hogy a gyűlöletét az Abu Ghraib börtönben megkínzott iraki foglyokról közvetített képek szították.

A testvérpárnál sokkal fiatalabb, mindössze tizennyolc éves Hamid M.-ről egyelőre nem tudni sokat azon kívül, hogy korábban hajléktalanként ismerték a hatóságok. A l'Union értesülése szerint egy Charlesville-Mézieres-i gimnázium tanulói névjegyzékében szerepel. 

Helyszínelők egy gépfegyverből származó golyók becsapódását vizsgálják
Helyszínelők gépfegyverből származó golyók becsapódását vizsgálják
Christian Hartmann / Reuters

A HVG Online a L'Union című lapra hivatkozva azt írta, a rendőrség Reimsben és Pantinben próbál a három személy nyomára jutni.

A három, Kalasnyikovokkal és rakétavetővel felfegyverkezett, feltehetően az al-Kaidához kötődő terrorista szerda délelőtt hatolt be a Mohamed-karikatúráiról ismert francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe. Percek alatt kivégeztek 12 embert, további 10-et megsebesítettek. A támadás részleteiről, szemtanúk beszámolóiról és a gyilkosok után indított hajtóvadászatról itt olvashatnak bővebben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.