Azonosítják a kínai hajóbaleset áldozatait

Még nyolc ember holttestét keresik a kínai Jangce folyón történt hajószerencsétlenség áldozatai közül, 434 halottat már a partra szállítottak, folyik az azonosításuk - jelentette helyi idő szerint hétfőn délben a mentési munkák központja Hupej tartományban.

A 11 napos folyami túrán lévő Kelet Csillaga egy hete, az esti órákban süllyedt el 456 emberrel a fedélzetén, a Jangce folyó Csienli településsel szomszédos szakaszán, tomboló vihar, tornádó közepette. A baleset pontos okát még nem közölték. A szerencsétlenséget mindössze 14-en élték túl.

A fejjel lefelé fordult hajót péntekre virradóra állították fel és tolták a parthoz, azóta gyors ütemben emelték ki a hajótestből a holttesteket, s ezeknek folyik az azonosítása. A helyszínre utazott hozzátartozók vért adhatnak és a DNS-minta alapján azonosított családtagot megnézhetik hamvasztás előtt.

A helyszíni beszámolók szerint a holttestek olyan súlyossá váltak miután megteltek vízzel, hogy esetenként hat-nyolc emberre volt szükség a hordágyon történő partra szállításukhoz.

A hozzátartozók a folyóparton és a szállodákban is megemlékezéseket tartottak az elhunytakról, szabad téren papírpénzek imitációit égették el, élelmet, gyümölcsöket áldoztak, a folyóba krizantém csokrokat dobtak. A helyiek együttérzően viszonyultak a váratlanul nagyszámú látogatóhoz. Taxisok és magánemberek százai ajánlották fel díjmentes fuvarozásukat, mások szállást biztosítottak azoknak, akinek már nem jutott hely a hotelekben.

A médiában megható, megrázó családi történetek tucatjait ismertetik a szerencsétlenül járt többnyire idősebb generációhoz tartozók és leszármazottaik életéről, kapcsolatáról.

A mentésen és kutatáson több mint 3200 katona, a karhatalmi erő 1700 tagja dolgozott és dolgozik. Az eltűnt áldozatok utáni kutatás a Jangcénak a baleset és Sanghaj közötti szakaszán, több mint ezer kilométeren zajlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.