Azok a makacs tények

Van egy hely a hálón, ahol meg lehet nézni, hányan élnek egy-egy országban (2013-asadatok szerint) olyanok, akik nem ott születtek, és hányan élnek másutt egy adott országban születettek közül. Húsz Magyarországon élő ember közül tizenkilenc itt is született. A nem itt születettek 470 ezren vannak.

A rendszerváltás óta alig több mint egy százalékkal nőtt az arányuk az ország lakosságában. Közel felük Romániában sírt föl, a többiek harmada Szlovákiában, Szerbiában, Ukrajnában. Javarészt magyarok. Bevándorlóink jelentős többsége magyar. A nem magyarok közül 30 ezren Németországból, tízezren Kínából jöttek. Máshonnan kevesebben. Ezekben a számokban benne vannak azok is, akik itt tanulnak, vagy ideiglenesen itt dolgoznak.

World Migration Report / Népszabadság-grafika

Többen, 530 ezren vannak, akik itt születtek és most máshol élnek: 110 ezren Németországban, 80 ezren az USA-ban, 50-50 ezren Kanadában és Nagy-Britanniában, 40 ezren Ausztriában. Míg Magyarországon nagyjából harmadával nőtt a migránsok száma 1990 óta, a világon mintegy a felével, a fejlettebb országokban kétharmadával. A „fejlődő”, vagyis szegény országokból elvándorlók 43 százaléka egy másik „fejlődő” országba vándorol át. Az OECD-nek a nemzetközi migrációról szóló kiadványában ezt olvassuk: „Ha a fejlett világot »északnak«, a fejlődőket »délnek« tekintjük, akkor elmondható, hogy a világ bevándorlóinak mintegy harmada északról északra, a másik harmada délről északra, a harmadik harmada pedig délről délre vándorol.”

Az OECD adatai szerint 2007-ben a külföldön dolgozók 240 milliárd dollárt utaltak haza, „fejlődő” országokba. Ezenfelül még ki tudja mennyit informális csatornákon. E nélkül a szegény országok szegényei még sokkal szegényebbek lennének. A 230 millió migránsból 15-16 millió került menekült- vagy ahhoz hasonló státuszba. Közülük csupán minden nyolcadik él a fejlett világban, túlnyomó többségük a „harmadik világban” maradt. Többször ennyien, ötvenmillióan vannak, akiknek ténylegesen háború, üldöztetés, erőszak,  fenyegetettség miatt kellett az otthonukat elhagyni. Sokuk a hazájában él hontalanként.

A nagyvilágot átfogó adattömegből Christopher Inkpen, a Pew Research Center kutatója kiemelt hét figyelemre méltó tényt:

1. Az Egyesült Királyságban él a legsokszínűbb bevándorló népesség a világon. Miután övék volt a legnagyobb gyarmatbirodalom, a fél világ, ez nem igazán meglepő.

2. A legváltozatosabb kivándorlási gyakorlattal a Franciaországban születettek büszkélkedhetnek. Közülük 83 országban élnek legalább ezren. Legtöbben, 220 ezren Spanyolországban.

3. A legerősebb migrációs kapcsolat Mexikót és az USA-t köti össze. 13 millió mexikói él az Egyesült Államokban. Egyedül ők többen vannak, mint az Oroszországban élő migránsok összesen, pedig az a 11milliós bevándorló népesség a második legnagyobb az USA-é után. (Ők nagyrészt persze a volt Szovjetunió tagországaiban született oroszok.)

4. Az Indiában születettek közül élnek legtöbben szülőhazájukon kívül, 14 millióan. 1990 óta megduplázódott a számuk, és megelőzték a mexikóiakat. Az indiaiak közül legtöbben, csaknem hárommillióan az Arab Emírségekben élnek. A kínai migránsok száma is hasonló mértékben, négyről kilencmillióra nőtt de még mindig kevesebben vannak, mint az Oroszországból kivándoroltak.

5. Míg nálunk 1990 óta csupán harminc-egynéhány százalékkal nőtt a külföldön született lakosok száma, Spanyolországban a nyolcszorosára! Most több mint hatmillióan vannak.

6. A Perzsa-öböl olajban úszó, kőgazdag országaiban a legnagyobb a máshol születettek aránya. Ők alkotják a többséget: az Arab Emírségekben a lakosság 84, Katarban 74, Kuvaitban 60, Bahreinban 55 százalékát. A számuk 1990 óta ötszörösére nőtt.

7. Nem a legszerencsésebb, hanem a legszerencsétlenebb országok közé tartoznak azok, ahonnan a legkevesebben vándorolnak el. A legszegényebb országokban nagyon keveseknek van rá pénzük, hogy finanszírozzák a jobb élet keresését, a kivándorlást. A Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Nigerben születettek kevesebb mint három százaléka él a szülőhazáján kívül.

Ezek szerint az elvándorlás megfékezésére könnyebb út is kínálkozik, mint vonzó perspektívát nyújtani a fiataloknak. Az is megfelel a célnak, ha a legmélyebb nyomorba tiporják vagy vasfüggöny mögé zárják az országot. (Révész Sándor)

Megindulnak a germán törzsek

Németország „kivándorlóállam”.

Több polgár hagyja el, mint ahányan oda érkeznek. 2009 és 2013 között 710 ezer német költözött el hazájából, mely az elmúlt évtized talán egyetlen európai nyertese. A gazdaság erős, a politikai rendszer stabil. A megkérdezett kitelepülők 72 százaléka azt állítja, hogy új élmények vonzották külföldre, s csak 47 százalékánál bukkant fel a magasabb kereset, illetve a magasabb életszínvonal szempontként.

Az országot elhagyók jellemzően 25 és 40 év közöttiek és magasan képzettek. A kivándorlók 70 százalékának, az otthon maradók 23 százalékának van felsőfokú képesítése.

A végleg kinn maradók képzettebbek, mint a visszatelepülők. Az otthon maradó munkavállalók négy, az országot végleg elhagyók 12, míg a hazatelepülők 17 százaléka van főnöki pozícióban. Az ok nem lehet más: vezető beosztásba a fejvadászcégek előszeretettel keresnek külföldi tapasztalatot szerzett menedzsereket. Hazafelé lehet ugrani a ranglétrán. (Gergely Márton)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.