Az USA és Észak-Korea Pekingben tárgyal az élelmiszersegélyről

Az USA és Észak-Korea képviselői Pekingben tárgyalnak az amerikaiak által nyújtott élelmiszersegély feltételeiről, miután Észak-Korea megígérte, hogy beengedi az ENSZ vizsgálóbiztosait, és leállítja atomprogramját.

Az USA és Észak-Korea képviselői Pekingben tárgyalnak az amerikaiak által nyújtott élelmiszersegély feltételeiről. Észak-Korea megígérte, hogy beengedi az ENSZ vizsgálóbiztosait, és leállítja atomprogramját.

Az USA 2009 óta nem küldött élelmiszersegélyt Észak-Koreába, Pekingben most arról tárgyalnak, hogy biztosítsák, az élelmiszersegély a legrászorultabbakat érje majd el.

Észak-Korea az 1990-es évek óta élelmiszerhiányban szenved, emiatt külföldi segítségre szorul. Az USA most 240 ezer tonna élelmiszert fog adni az országnak, amelyet gyerekeknek és terhes nőknek szánnak.

Kína, Oroszország, Japán és Dél-Korea óvatosan fogadta a bejelentést, akik annak idején az USA-val kiegészülve Észak-Koreával folytattak párbeszédet a fegyverkezés befejezéséről. Észak-Korea 2005-ben megígérte, hogy a segély fejében leállítja atomprogramját, a tárgyalások viszont zsákutcába jutottak. Az USA és Észak-Korea közötti tárgyalások tavaly júliusban indultak újra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.