Az USA-nak nem tetszik az észak-koreai rakéta pályája

Az Egyesült Államok minden eszközt megragad, hogy megakadályozza az Észak-Korea által tervezett műhold fellövését. Most arra kéri Ausztráliát, Indonéziát és a Fülöp-szigeteket, hogy utasítsák el a fellövést, őket ugyanis érinti a rakéta pályája.

Hivatalos amerikai forrás szerint Észak-Korea rakétájának pályája Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek közötti területet is érinthet. Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes ezért arra kéri ezeket az államokat, hogy utasítsák el a fellövést.

– Még sosem láttunk ilyen röppályát. Számításba vettünk minden érintett országot, nekik be kell látniuk, hogy ez a teszt provokatív, és nem szabad folytatni – mondta Campbell.

Észak-Korea bejelentette, hogy a keleti, Japán felett áthaladó röppálya helyett a rakéta az óceán felett halad majd. Eleinte az első terv volt érvényben, Japán be is jelentette, hogy beélesíti rakétavédelmi rendszerét Okinava-szigetnél.

Észak-Korea rakétatervét több állam is gyanúval fogadta. Ugyan Phenjan azt bizonygatja, hogy csak egy földmegfigyelő műholdat akar fellőni, az Egyesült Államok szerint azonban nagy hatótávolságú rakétával végeznek kísérletet, amellyel nukleáris robbanótöltetet lehet célba juttatni.  

A BBC Ázsia-szakértője szerint Phenjan megpróbálja enyhíteni a rakétakilövés politikai következményeit. Ennek az eredménye az, hogy megváltoztatták a rakéta útvonalát, a röppálya így nagyrészt az óceán fölött halad, elkerülve Japánt, ami politikai szempontból sokkal veszélyesebb lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.