Az új-zélandi Munkáspárt megvédi a magyar katonákat

Bocsánatkérésre szólította fel az ellenzék pénteken az új-zélandi kormányfőt, mert megkérdőjelezte az Afganisztánban szolgáló magyar katonák bátorságát - írta két új-zélandi hírportál.

John Key új-zélandi kormányfő hétfőn bírálta az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat, mert azok nem járőröznek éjszakánként. Azt állította, hogy emiatt az elmúlt években jelentősen nőtt a tálib fegyveresek tevékenységének a mértéke az új-zélandiak által ellenőrzött területen. "A magyarok nem mennek ki éjszaka - lehet, hogy Budapesten igen, de Afganisztánban nem" - fogalmazott Key.

A miniszterelnök azután kritizálta a magyar katonákat, hogy vasárnap két új-zélandi katona életét vesztette, és hat megsebesült Afganisztánban a tálib lázadókkal vívott összecsapásban.

Az új-zélandi ellenzék pénteken reagált a miniszterelnök szavaira, és ezt idézte az NZCity, valamint a Radio New Zealand internetes oldal. Phil Goff, az új-zélandi Munkáspárt szóvivője azt mondta: nem volt helyénvaló a miniszterelnök megjegyzése; kijelentését a magyarok úgy értékelték, hogy egyértelműen megkérdőjelezték katonáik bátorságát. "Magyarország hét katonát veszített el Afganisztán (biztonsági szempontból) különösen nehéz Baglán tartományában..., ha John Keynek kérdései vannak arról, hogy (a magyarok) miképpen tevékenykednek, azt közvetlenül nekik és bizalmasan kellett volna felvetnie".

Goff szerint az mód, ahogy a kormányfő "nyilvánosan lehordta őket", haragot és ellenszenvet váltott ki Új-Zélanddal szemben, aláásta az ország kapcsolatait szövetségeseivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.