Az RMDSZ-t támogatja Szász Jenő

Román képviselőt juttat mandátumhoz, aki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjeire szavaz a varsárnap sorra kerülő parlamenti választásokon – mondta a Nemzetstratégiai Intézet elnöke a Duna TV vasárnap esti Heti Hírmondó című műsorában.

Szász Jenő többször is megkerülte a kérdést, hogy kire adja voksát december 9-én, majd a műsorvezető sürgetésére világossá tette: a „kisebbek rosszat”, az RMDSZ-t választaná, és erre buzdítja honfitársait is. – A nyáron kellett volna a Magyar Polgári Pártnak és a EMNP-nek egy jobboldali, nemzeti koalíciót alkotnia annak érdekében, hogy őszre megteremtsük azt a külső kényszert, amivel rá tudjuk venni az RMDSZ vezetését, hogy legyen egy magyar válogatott, egy magyarok szövetsége a parlamenti megmérettetés érdekében – magyarázta.

Szász Jenő cáfolta, hogy pártja, amelynek éléről októberben távozott, az RMDSZ mellé állt volna. Saját álláspontját azzal indokolta, hogy attól tart, a Néppártnak nincs esélye a bejutásra, a jelöltjeire leadott szavazatok így „nem a magyarságot, hanem a román képviseletet fogják a parlamentben szaporítani”. Úgy fogalmazott: jelen pillanatban nincs igazi jó megoldás a magyarság számára, „mert valami többre volna szükség, mint amit az RMDSZ az elmúlt 22 évben produkált”, mégis fontos a kisebbik rossz mellett letenni a voksot, figyelembe véve a történelmi egyházak vezetőinek üzenetét.

Az erdélyi sajtóban múlt héten megjelent körlevelében Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke arra buzdította híveit, hogy december 9-én járuljanak az urnákhoz, és „lelkiismeretük szerint olyan személyekre adják szavazatukat, akik már bizonyítottak az elmúlt években, és a sok külső és belső támadás ellenére is hűek maradtak népünkhöz”. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke szintén arra szólította fel a híveket, hogy éljenek a választás lehetőségével, és részvételükkel „rontsák azok esélyét, akik létünket, egységünket és jövendőnket szándékosan vagy csak elvakultan veszélyeztetik”. Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök főpásztori üzenetében arra figyelmezteti a romániai magyarokat, hogy a magyar-magyar választási versenyre való tekintettel „az eddigieknél sokkal öntudatosabban járuljanak az urnák elé”.

Orbán Viktor október elején kérte fel Szász Jenőt, akkor a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét, hogy alapítsa meg és irányítsa a Nemzetstratégiai Intézetet. A döntést sokan úgy értékelték, mint a Fidesz próbálkozását az MPP és az EMNP összefogásának előmozdítására. A pár nappal később, október 13-án tartott rendkívüli kongresszuson Szász valóban nem indult újabb elnöki mandátumért, azonban a helyébe megválasztott Biró Zsolt nemhogy nem egyezett meg az EMNP-vel, hanem bejelentette: az MPP nem indít jelölteket a decemberi választásokon, hogy ne veszélyeztesse az RMDSZ bejutását.

Januártól működne a Nemzetstratégiai Intézet

Még a héten megjelenhet a Magyar Közlönyben a Nemzetstratégiai Intézetről szóló kormányrendelet – nyilatkozta Szász Jenő a Duna Televízióban. Azt is elmondta, önállóan gazdálkodó intézményről van szó, amely külön tételként szerepel majd a költségvetésben. Összeget nem említett, de azt igen, hogy fiókintézet megnyitását tervezik Székelyudvarhelyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.