Az NDK-t mentegette a német elnökjelölt

Az ellenzéki Baloldal pártja elnökjelöltjének nyilatkozata nyomán ismét fellángolt az NDK múltjával kapcsolatos vita pénteken Németországban.

Az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló reformkommunista párt államfőjelöltje, Luc Jochimsen egy interjúban ugyanis azt állította, hogy a volt NDK ugyan megbocsáthatatlan jogtalanságokat követett el állampolgáraival szemben, azt azonban mégsem lehet állítani, hogy jogi értelemben nem volt jogállam.

Kijelentése heves tiltakozást váltott ki, és azt az összes többi parlamenti párt elítélte. Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke szégyenletes nyilatkozatról beszélt. Alexander Dobrindt, a konzervatív CSU főtitkára pedig  felszólította a Baloldal pártját, hogy ezek után vonja vissza Jochimsen államfői jelölését. Az elmúlt időszakban több alkalommal is hasonló vita tört ki Németországban, a mostani azonban megfigyelők szerint különösen érzékenyen érinti a Baloldalt. A reformkommunista párt ugyanis a volt újságíró, Luc Jochimsen személyében külön jelöltet állított a két hét múlva esedékes elnökválasztásra, és felajánlotta támogatását az Észak-Rajna-Vesztfáliában minden valószínűség szerint létrejövő, kisebbségi szociáldemokrata-zöld koalíciós kormánynak. Ilyen körülmények között mindez természetesen érzékenyen érinti a szóban forgó két pártot is, amelyek nem csináltak titkot abból, hogy számítanak a Baloldal külső támogatására.

Az idézett megfigyelők szerint ez is indokolhatja, hogy a parlament szociáldemokrata alelnöke meglehetősen élesen határolódott el Jochimsen nyilatkozatától. Thierse szerint az meghamisítja az egykori NDK realitásait, ráadásul a Baloldal tagjai többségének véleményét tükrözi. A szociáldemokrata politikus egyidejűleg határozottan elítélte a volt keletnémet kommunista rendszert, hangoztatva, hogy az nem volt jogállam. Thierse az egykori keletnémet államot "független igazságszolgáltatás nélküli diktatúrának" nevezte.

A CSU főtitkára követelte, hogy a Baloldal vonja vissza Luc Joachim államfői jelölését. Alexander Dobrindt szerint amennyiben a párt fenntartja a jelölést, valójában a kommunista állampárt áldozatait csúfolja meg, és aláássa a legfelsőbb közjogi hivatal tekintélyét. Élesen bírálta Jochimsen kijelentését a szociáldemokraták és a Zöldek közös államfőjelöltje. A rendkívül népszerű Joachim Gauck a többi között arra emlékeztetett, hogy az egykori NDK-ban a jogtalanság uralkodott, és hiányoztak a jogállami intézmények.

A volt keletnémet polgárjogi harcos egyidejűleg  úgy vélekedett, hogy nem szabad lezárni az NDK múltjával kapcsolatos vitát. Gauck szerint ha ez történne, az valójában a korábbi jogtalanság fenntartását eredményezné, és abból csakis a korábbi elnyomóknak és nem az elnyomottaknak származna előnyük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.