Az iszlámgyűlöletet elítélő határozatot hozott az ENSZ

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága határozatban ítélte el csütörtökön az iszlámgyűlöletet és a minaretépítés tilalmát.

A dokumentumot, amelyet Pakisztán terjesztett be az Iszlám Konferencia Szervezete nevében, a tanács tagjai csak csekély többséggel fogadták el. Az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselői ellene szavaztak, mondván, hogy a nemzetközi jog amúgy is védi az egyének vallásszabadságát, ezért nincs szükség külön védelmet biztosítani a hitrendszereknek.

A pakisztáni nagykövet azzal érvelt, hogy az iszlámra vonatkozó kitételek a muzulmánok sajnálatos helyzetét tükrözik egyes országokban. Az iszlám államok mellett, amelyek mind igennel szavaztak a határozatra, felsorakoztak Kína, Kuba és az afrikai államok képviselői.

A minaretek építésének svájci tilalmát a határozat hátrányosan megkülönböztető intézkedésnek minősíti. Svájcban tavaly novemberben tartottak népszavazást erről a kérdésről, és a lakosság többsége - a kormány tiltakozása dacára - elfogadta a korlátozást. Emiatt az ENSZ is bírálta Svájcot. A 7,5 millió lakosú alpesi országban a legutóbbi statisztikai adatok szerint mintegy 400 ezer muzulmán él, s közülük 50 ezer gyakorolja a vallását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.