Az EU nem fogadja el a dél-oszétiai választások eredményét

A Moszkva-barát pártok nyertek vasárnap a szakadár Dél-Oszétiában megtartott választáson, amelyet az Európai Unió soros cseh elnöksége törvénytelennek minősített és nem fogadta el az ott született eredményeket.

Dél-Oszétia a 90-es évek elején gyakorlatilag már kivált Grúziából, s a Tbiliszi fennhatóságának a helyreállítását célzó tavaly augusztusi grúz támadás orosz közreműködéssel történt visszaverése nyomán kikiáltotta függetlenségét, amelyet eddig Oroszország és Nicaragua ismert el csupán.

Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a 34 parlamenti helyből az Egység pártja 17-et szerzett meg, a második helyen a Dél-Oszétia Köztársaság Kommunista Pártja áll, míg a harmadik helyre a Dél-Oszétia Köztársaság Néppártja került. A választási bizottság szerint a legjelentősebb ellenzéki (Fidibaszta, Haza) párt nem került be a törvényhozásba.

Az Európai Unió soros cseh elnöksége hétfőn kiadott közleményében kiemelte, hogy a választások megtartása kudarcot jelent a grúziai helyzet tartós és békés rendezésének keresésében. Az Európai Unió ismételten megerősítette, hogy szilárdan támogatja Grúzia szuverenitását és területi integritását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.