Az EU-tól féltik a kolbászkájukat a románok
Az erdélyi magyarok szótárába miccsként bevonult kolbászka (a mititei és a mici jelentése egyaránt picikék) a román konyha jellegzetes étele. A darált marha-, sertés- és birkahúst összekeverik, fokhagymával és fekete borssal fűszerezik, majd körülbelül 10 centiméter hosszú rudakat készítenek, amelyet grillen sütnek meg.
Az Európai Bizottság a miccs egy másik nélkülözhetetlen összetevőjét, a szódabikarbónát „szúrta ki” – ez adja a kolbászkák jellegzetesen ruganyos állagát. A hír, hogy június elsejétől betiltják a szódabikarbónát tartalmazó húskészítményeket, a legrosszabbkor érkezett, amikor a románok a május elsejét az ortodox húsvéttal összekötő hatnapos munkaszünetre készültek. Ilyenkor ugyanis tetemes mennyiségű miccs fogy. A Román Hússzövetség (ARC) állt elő a mentő ötlettel, hogy a miccs kerüljön fel a hagyományos élelmiszerek listájára, és ünnep ide vagy oda, a kérést máris továbbították az Európai Bizottsághoz. Sorin Minea elnök reméli, hogy a hagyományos recept szerint készülő miccset június elseje után is gyárthatják a romániai termelők, hiszen az Európai Bizottság a burgerrel és a spanyol chorizo kolbásszal is kivételt tett.
Romániában évente mintegy 22 ezer tonna miccs fogy.