Az ENSZ szakértői is vizsgálódnak az illegális fegyverszállítmány ügyében

Az ENSZ szakértői csapata a jövő hónapban érkezik Panamába, hogy megvizsgálják azt az észak-koreai hajót, amely illegálisan fegyvereket szállított Kubából cukor közé rejtve.

Az ötfős szakértői csapat augusztus 5-én érkezik meg Panamába, hogy kivizsgálják, megsértették-e az Észak-Koreára vonatkozó ENSZ-szankciókat, melyek szerint Phenjannak nukleáris programja miatt tilos fegyvereket szállítani. (Az Észak-Korea elleni szankciók betartását vizsgáló csapatban eredetileg nyolcan vannak.)

A panamai hatóságok még a múlt héten tartóztattak fel egy észak-koreai hajót. Gyanússá vált számukra a legénység viselkedése, így – drogok után kutatva – átvizsgálták a rakteret, ahol cukor helyett fegyvereket találtak. A felfedezést csak kedden hozták nyilvánosságra.

Észak-Korea és Kuba azt hangoztatja, hogy a hajón talált szovjet gyártmányú fegyvereket – egy-egy Volga és Pecsora típusú légvédelmi rakétát, kilenc rakétát szétszerelve, két MiG-21-es repülőgépet és az utóbbiakban alkalmazható 15 motort – csak javítani vitték, később pedig visszaszállították volna Kubába.

Phenjan arra sürgette Panamát, hogy engedjék tovább a hajót, Panama azonban vádat emelt a legénység ellen: Panama biztonsága elleni támadással és be nem vallott katonai felszerelés szállításával vádolják őket.

Az amerikai kormány szerint Panama jól tette, hogy feltartóztatta a hajót, nagyon aggódnak azonban az ENSZ-szankciók megsértése miatt. Panama bizonygatja, hogy egyedül cselekedett a hajó feltartóztatása során, a Reutersnak nyilatkozó biztonsági szakértő szerint azonban az USA is segédkezhetett az illegális szállítmány lebuktatásában. Habár az is igaz, hogy sok volt a gyanús körülmény, például a hajó nem adott radarjeleket, egyértelműen arra törekedett, hogy ne lehessen lekövetni.

Jelenleg is száz rendőr tanuló rakodja ki a hajót, de napok alatt is csupán a négy cukortároló egyikével végeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.