Több hullámban támadta Gázát az izraeli légierő

Az izraeli légierő péntek este több hullámban támadta a Gázai övezetet Egyiptommal összekötő csempészalagutakat. Felfüggesztette segélyszállításait az ENSZ, mert a Hamász rajtaütésszerűen elkobozza őket, maga akarva irányítani a segélyek elosztását.

Az izraeli légierő péntek este több hullámban támadta a Gázai övezetet. A támadások az egyiptomi határ mentén fekvő Rafah körzetére irányultak. A harci gépek négy olyan alagútra mértek csapást, amelyeket fegyvercsempészetre használnak a palesztinok. Emellett eltaláltak egy robbanóanyagszer-raktárt is.

Az izraeli hadsereg szóvivője a nap folyamán közölte, hogy reggel két, a Gázai övezetből indított rakéta csapódott be Izraelben, de nem okozott kárt. A szóvivő szerint a rakétákat a Hamász radikális palesztin szervezet ellenőrzése alatt álló övezet északi részéből indították.

Az övezetből mintegy harminc rakéta-, illetve gránátlövedéket lőttek ki izraeli területre azóta, hogy a szemben álló felek január 18-án külön-külön tűszünetet hirdettek, lezárva az izraeli haderő 22 napos offenzíváját. A zsidó állam tavaly december 27-én azért kezdett hadműveletet, hogy véget vessen a Gázai övezetből területe felé irányuló rakétatámadásoknak.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) pénteken úgy döntött, hogy felfüggeszti a Gázai övezetbe tartó szállításait, miután a Hamász rajtaütésszerűen egyik új szállítmányát is elkobozta.

A Gázai övezetet ellenőrző iszlamista mozgalom tévedésről beszél, ígéretet téve arra, hogy az eltérített szállítmányokat  visszaadja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének  (UNRWA). A Hamász kulcsszerepet követelt magának a segélyek elosztásában.

Az ügyben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is megszólalt pénteken,  szóvivője útján követelve a segélyek azonnali visszaszolgáltatását,  valamint azt, hogy a Hamász „semmilyen módon ne avatkozzon bele a humanitárius segély célba juttatásába és elosztásába”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.