Kormányváltás fél évszázad után Japánban

Ötvennégy éves korszak zárult le vasárnap a japán politikai életben. A szigetországot több mint fél évszázadig - mindössze tizenegy hónapos megszakítással - irányító Liberális Demokrata Párt (LDP) a hétvégi parlamenti választásokon súlyos vereséget szenvedett.

Az elmúlt hónapok történéseinek ismeretében az eredmény egyáltalán nem meglepő. A múlt században a Japánt még gazdasági világhatalmi státusz felé vezető LDP a 21. századra már egy elavult és megújulni képtelen párt arcát mutatta.

Hatojama Jukio, a Demokrata Párt első embere lehet Japán új miniszterelnöke

Koidzumi Dzsunicsiro volt miniszterelnök személyes karizmája és vezetői képességei miatt a japánok a korábbi két alsóházi választáson ugyan még kitartottak az LDP mellett, Koidzumi távozása utáni három évben azonban a három, gyengekezű miniszterelnök-vezetővel a párt elvesztette a választók bizalmát.

A Demokrata Párt (DPJ) vasárnapi, elsöprő győzelmével egy teljesen új korszak kezdődik Japánban, amelyben a távol-keleti országot évtizedekig előre vivő hármas összefonódás (a gazdasági és politikai élet, valamint a bürokrácia szoros kapcsolata) is megváltozhat.

A sors iróniája, hogy a nagy csapást az LDP-re a párt alapításában fontos szerepet játszó egyik volt miniszterelnök unokája, Hatojama Jukio mérte. Minden bizonnyal az LDP-től ideológiában csak kis mértékben különböző DPJ elnöke lesz a szigetország új miniszterelnöke is. Hatojama adócsökkentést és jobb szociális hálót, átláthatóbb kormányzást ígért, valamint nagyobb önállóságot a szigetország régióinak.

A japán Kennedy-családból jön a „földönkívüli" miniszterelnök

Egyik nagyapja miniszterelnök, a másik pedig a Bridgestone gumiabroncs-gyártó vállalat alapítója. Apja külügyminiszter, bátyja pedig a korábbi kormányban több miniszteri posztot is betöltött.

Ő maga mérnök, és az amerikai Stanford Egyetemen szerzett doktori címet. Ilyen pedigrével, sokak szerint a Kennedy-családéhoz hasonló háttérrel kerül Hatojama Jukio a szigetország élére.

Őt tartják az egyik leggazdagabb japán politikusnak, aki a 90-es években lépett ki a most elbukott LDP-ből, hogy megalakítsa az akkor még ellenzéki Demokrata Pártot. A DPJ-t ugyan az év elején korrupciós botrányba keveredett, és akkor háttérbe vonult Ozava Icsiro vitte a siker közelébe, de a szemei, valamint furcsa, hátrafésült, hullámos haja miatt és excentrikus fellépései miatt „földönkívülinek" becézett Hatojama Jukio is jelentős szerepet játszott ebben. A hatvankét éves Hatojama nős, felesége egy korábbi színésznő, aki továbbra is gyakran szerepel a tévében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.