Az elnök részegen majdnem beesett a koronázási ékszerek közé

Milos Zeman régen szilvapálinkával és sörrel kezdte a napot. Többen már Borisz Jelcinhez hasonlítják, és félnek, hogy előbb-utóbb diplomáciai botrány lesz a dologból.

A cseh elnök józan volt! – ezt a megállapítást tartotta hírértékűnek több hétfői prágai lap, illetve internetes portál, a Prágai Tavasz zenei fesztivál nyitóhangversenyéről közölt tudósításában, amelyen Milos Zeman is megjelent, feleségével együtt.

Zeman beiktatási ceremóniája március 8-án. Az absztinencia nem feltétel
Newly elected Czech President Milos Zeman swears on the Czech Constitution during the inauguration ceremony at Prague Castle, March 8, 2013. REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS)

A cseh, de talán már a külföldi olvasók sem lepődtek meg ezen és ehhez hasonló címeken, hiszen a videomegosztókon is a legnézettebbek közé tartozott az a múlt heti felvétel, amelyen Zeman dülöngélve egyensúlyoz, néha a falnak támaszkodik, máskor az asztalba kapaszkodik a többi közjogi és egyházi méltóság társaságában, akikkel együtt a cseh koronázási ékszerek előtt hajtottak fejet. Az eseményre az államfő a prágai orosz nagykövetségen rendezett fogadásról érkezett, ahol a szemtanúk szerint jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott. A soron következő programját azonban nem mondhatta le, mert a Szent Vitus-székesegyház pincéjébe volt hivatalos, ahol a cseh koronázási ékszereket őrzik. Ezeket a nemzeti kincseket éppen az ő hivatalba lépésének tiszteletére tették közszemlére a Hradzsin Ulászló termében május 19-ig. A széf azonban csak hét kulcsra nyílik. Egy-egy kulcsot az államfő, a miniszterelnök, a két házelnök, a prágai főpolgármester, a cseh bíboros és a prágai székesegyház főpapja tart magánál, s mindannyiuknak egyszerre kell megjelennie. – Nem sok hiányzott ahhoz, hogy az elnök beessen az ékszerek közé, vagy ennél is botrányosabb dolog történjen meg vele – nyilatkozta egyik leggyakoribb bírálója, Miroslav Kalousek pénzügyminiszter.

A felháborodást csak fokozta Hana Burianová elnöki szóvivő nyilatkozata, aki szerint az államfőt vírus támadta meg, ezért gyengélkedett. Jirí Pehe a blogjában néhány percen belül kikérte magának, hogy bárki hülyének nézze az embereket. „Mindenki láthatta, hogy a titokzatos vírus neve alkohol” – szögezte le a neves cseh politológus.

A Respekt, a legolvasottabb cseh hetilap új számában idézi Zemant, aki már évekkel ezelőtt azzal kérkedett, hogy naponta legalább ötször két deci bort és három felest gurít le, de még sosem volt részeg. Ezt az állítását több közeli ismerőse cáfolta. Ladislav Spacek protokollszakértő, Václav Havel egykori szóvivője szerint csak idő kérdése, mikor okoz a kapatos államfő diplomáciai botrányt, mert egyre inkább olyan, mint az italozásairól hírhedt orosz elnök, Borisz Jelcin. Zeman már kormányfőként is szilvapálinkával és két sörrel kezdte a napot, s feltűnően ideges volt, ha nem jutott hozzá a szokásos napi adagjához – nyilatkozta Spacek a hetilap megkeresésére.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Több prágai internetes portál úgy tudja, hogy a biztonságiak a Hradzsinban csaknem egymillió koronáért (hozzávetőleg 11 millió forint) olyan szerkezetet vásároltak, amely kimutatja az életveszélyes metanol jelenlétét az alkoholban. Ugyanis az elnök a morvaországi házi szilvapálinkát különösen kedveli. Nemrég megkérdezték Zemantól: nem gondolja-e, hogy kapatosságával a cseh államot is lejárathatja, amire az elnök pikírten így válaszolt: „Ha azt hiszi, hogy a politikai vezető tévedhetetlenségének és áldásos tevékenységének feltétele az absztinencia, akkor idézze fel Adolf Hitler alakját!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.