Az egész ország gyászolja India lányát

A 23 éves orvostanhallgatót szombat este hamvasztották el Delhiben.

Egy rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartott gyászszertartáson vasárnapra virradóra elhamvasztották azt a 23 éves indiai nőt, akit két hete hat férfi megerőszakolt, megvert és kihajított egy mozgó buszból Delhiben. Az orvostanhallgató aranyozott koporsóját Manmohan Szingh miniszterelnök fogadta az Indira Gandhi nemzetközi repülőtéren.

Három műtét után csütörtökön a fiatal nőt Szingapúrba szállították, az életét azonban egy ottani kórházban sem sikerült megmenteni, szombat hajnalra több szerve is felmondta a szolgálatot az elszenvedett sérülések miatt. A koporsót chartergép vitte vissza Delhibe.

Az orvostanhallgató még december 16-án lett nemi erőszak áldozata, nem sokkal azután, hogy férfi kísérőjével Delhiben felszállt egy Dwarka negyedbe tartó buszra. A párt a buszon megtámadták: vasrudakkal verték őket, a nőt egy órán keresztül erőszakolták, majd mindkettejüket kihajították az útra a mozgó járműből.

India az évi huszonnégyezer nemi erőszak országa – csak Delhiben 18 óránként jelentenek egyet –, de ez volt az a támadás, amellyel betelt a pohár. Az orvostanhallgató megerőszakolásából a nők védelméért indított harc szimbóluma lett. A nemi erőszak ellen tiltakozó demonstrációk az ország több nagyvárosában is zavargásokba torkollottak. Volt tüntetés és megemlékezés szombaton is, halálhírére több ezer ember vonult az utcákra Delhiben és máshol is. Delhi több negyedét a hatóságok lezárták; a nyugalomra több száz kivezényelt rohamrendőr vigyázott, zavargások ezúttal sehol nem törtek ki.

A hat erőszaktevőt már letartóztatták, és ha bűnösnek találják, akár halálra is ítélhetik őket. Ez utóbbi egyébként a helyszínről jelentkező nyugati újságírók szerint többé-kevésbé megfelelne az Indián a támadás óta eluralkodott közhangulatnak is.

A hölgy nevét nyilvánvaló kegyeleti és személyiségi jogi okokból nem hozták nyilvánosságra, a helyi sajtó a legszívesebben az „India lánya” néven emlékezik rá. Halála után Szingh azt mondta, „nagyon elszomorítja”, ami történt, és „tökéletesen érthető” a düh, amellyel az indiai társadalom reagált az esetre.

Ezt a dühöt a kormányzat most már sietve igyekszik csillapítani, a kormány legallábbis látványos közbiztonság-javító intézkedéseket ígért. Ezek között van, hogy a delhi utcákon éjszakánként több lesz a rendőr, szigorúan ellenőrzik a buszsofőröket, és betiltják a festett üvegű vagy elfüggönyözött ablakú buszokat is. A kormány ezen kívül felállított két bizottságot is: az egyik feladata, hogy felgyorsítja a nők elleni szexuális bűncselekmények ügyében indított eljárásokat, a másik pedig azt vizsgálja, hogy mi vezetett a delhi támadáshoz.

Nem mintha a hatóságokat és a politikusokat ne lehetne felelőssé tenni azért, hogy Indiában riasztóan gyakori a nemi erőszak. Jellemző, hoy az áldozatokat kihallgatás közben a rendőrök próbálják meg lebeszélni még a feljelentésről is – emiatt egy 17 éves lány nemrég öngyilkos lett –, és India az az ország, ahol megtörténhetett, hogy az elmúlt öt évben a nagy politikai pártok 27 képviselőjelöltje úgy vágjon neki a tagállami választásoknak, hogy előtte bevallja, korábban nemi erőszakkal vádolták meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.