Egységkormányt látna szívesen Ukrajnában az Egyesült Államok

John Kerry a közel-keleti rendezésről szóló biztonsági konferencia miatt érkezett Münchenbe, ám megragadja az alkalmat, hogy az ukrán ellenzék több meghatározó személyiségével is találkozzon.

Kerry először találkozik az ukrán ellenzék tagjaival, akik közül Arszenyij Jacenyuk volt gazdasági miniszter, Vitalij Klicsko világbajnok bokszoló és az Ütés (UDAR) párt vezetője, Petro Porosenko parlamenti képviselő, valamint Ruszlana Lizsicsko énekesnő hivatalosak a találkozóra.

Washington korábban nyilatkozatban üdvözölte a kormány és az ellenzék közötti párbeszédet, amely a héten több fontos döntéshez és engedményhez – többek között a miniszterelnök lemondásához, az amnesztiatörvény kihirdetéséhez, és a tüntetések korlátozásáról szóló törvények lazításához – vezetett.

A Reuters hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai külügyi forrásra hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államok „óvatos optimizmussal” szemléli az ellenzék és a kormány között folyó tárgyalásokat.

A mai találkozón Kerry és az ukrán ellenzéki vezetők a tervek szerint arról beszélnek majd, hogy miként lehetne visszaállítani a rendet Ukrajnában, illetve milyen politikai lépéseket kell megtenni egy új kormány alakításához.

Az amerikai külügyminiszternek az ukrán ellenzék tagjain kívül Angela Merkellel – akivel a kancellárt is érintő NSA-botrány óta nem találkozott –, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral is leül tárgyalni. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel már tárgyalt. az amerikai diplomácia vezetője ezután úgy nyilatkozott, hogy Ukrajnának egységkormányra van szüksége a válság megoldásához. Szerinte azok az engedmények, amelyekre a Viktor Janukoviocs vezette kormányzat eddig hajlandó volt nem elágségesek ahhouz, hogy az elle4nzék legitiom partnerként vegyen részt a tárgyalásokon. További engedmények kellenek, és amennyiben a kijevi vezetés felkínálja a „valódi részvétel” lehetőségét az ország sorsának alakításában, az ellenzéknek ezt meg is kell ragadnia, mert senkinek sem áll érdekében az erőszak folytatódása – vélte az amerikai külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.