Az al-Kaida két tagját tartóztatták le Spanyolországban

Az algériai és a marokkói férfit még nem vádolták meg semmivel, de a hatóságok szerint profiljukat tekintve hasonlóak a bostoni merénylőkhöz.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet észak-afrikai ágának, az Iszlám Maghreb Al-Kaidájának (AQIM) a két tagját vették őrizetbe vették Spanyolországban – jelentette be kedden Madridban a belügyminisztérium. Az egyik férfit, az algériai Nou Mediounit Zaragozában, a marokkói Hasszan El Dzsávanit Murciában vették őrizetbe a francia hatóságok közreműködésével. Ahogy a belügyminisztériumi közlemény szól, profilját tekintve a két férfi „hasonló” a bostoni maraton merénylőihez, Dzsohar és Tamerlan Carnajevhez, de hogy ez a hasonlóság miben áll, arra a spanyol belügyminisztérium még nem adott magyarázatot. Ahogy arra sem, hogy gyanúsítják-e esetleg a két férfit terrorcselekmények elkövetésével vagy előkészítésével.

Az AQIM jelenleg Maliban harcol a nemzetközi erők ellen, amelyek az iszlamista szélsőségesek befolyása alól akarják felszabadítani az észak-afrikai országot. Bár a szervezetet még a kilencvenes évek Algériájában, a polgárháború alatt alapították, 2007-ben már az Oszama bin Laden fémjelezte terrorszervezet helyi leányvállalataként tűnt fel. Madrid az al-Kaidával kapcsolatban álló marokkói iszlamistákat ítélt el a 2004-es vonatrobbantások után, amelyekben 191 ember vesztette életét és ezernyolcszázan sérültek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.