Az Afrikai Unió visszaállította Mali tagságát

Az Afrikai Unió (AU) a márciusi katonai puccs után függesztette fel Mali tagságát a szervezetben.

A szervezet jóváhagyta az új választásokról és a jogrendhez való visszatérésről szóló tervezetet, és hamarosan elkészül a Mali északi részét elfoglaló iszlamisták elleni katonai beavatkozás és az Afrika vezette nemzetközi csapatok Maliba vezénylésének terve. Ramtane Lamamra, az AU békéért és biztonságért felelős biztosa azonban hangsúlyozta azt is, hogy nyitva hagyják a tárgyalás lehetőségét a felkelő csapatok számára, írja a BBC.

A hónap elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadott egy határozatot, amely lehetővé teszi a katonai beavatkozást, és felkérte az afrikai szervezeteket, hogy 45 napon dolgozzanak ki erre egy tervet is. A mali kormány és az Ecowas nyugat-afrikai szervezet korábban már kijelentette, felkészült a nemzetközi intervencióra, az Ecowas egy háromezer fős haderőt is felajánlott. Az Egyesült Államok mindeközben attól tart, hogy az ország északi része biztonságos búvóhelyet nyújthat az al-Kaida tagjainak.

A márciusi puccsot az Amadou Toumani Toure politikájával elégedetlen katonák hajtották végre, szerintük az elnök nem volt képes leverni a felkelőket. A puccsot követően Mali északi részén több várost is elfoglaltak a tuaregek, eleinte az iszlamistákkal közösen, utóbbiak azonban elég hamar átvették az irányítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.