Francia sajtó: rémálomból ébrednek a magyarok

A francia lapok példa nélküli összefogásról írnak a tegnap esti budapesti tüntetés kapcsán. A Le Monde szerint a „Rossz gyereknek” és a "lejtőn lefelé sodródó" Magyarországnak végre kinyílt a szeme, és tömegek fogtak össze, hogy kifejezzék nemtetszésüket. Új köztársaság lesz – idéz a francia hírügynökség is a hétfői budapesti tüntetés szlogenjeiből. LAPSZEMLE

Több tízezer ember – a szervezők szerint százezer, a megfigyelők szerint mintegy hetvenezer ember vonult az utcákra hétfő este Budapesten a konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor ellen. Bár a kormány ellen eddig rendszerint csak néhány ezer ember gyűlt össze időről időre, a „demokráciát sértő” alkotmány miatt most több tízezer ember fejezte ki tiltakozását – írja riportjában az AFP francia hírügynökség, aki idéz Szanyi Tibor szocialista politikustól is. A szocialista MSZP és a „baloldali zöld párt”, az LMP mellett ott tüntettek Gyurcsány Ferenc exkormányfő Demokratikus Koalíciójának szimpatizánsai és a civil szervezetek is. Miközben Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök és hívei az Operaház épületében ünnepelték az új alkotmányt, odakint a tömeg új köztársaságot ígért.

A mértékadó Le Monde a tüntetés estéjén internetes kiadásában címoldalon hozta a magyarországi eseményeket, egész sor cikkben elemezve és értékelve az ország utóbbi két évét. – Mintha a magyarok valami szörnyű rémálomból ébredtek volna fel – kezdték a szerkesztőség véleményét összefoglaló cikküket a magyarországi eseményekről. – Európának nem szabad hagynia Magyarországot lecsúszni a lejtőn – írják, majd megemlítik: a több tízezres tömeg jelenléte az antidemokratikus alkotmány életbe lépése ellen nem véletlen: az alaptörvény ugyanis sorozatos rosszallást váltott ki Orbán Viktor ellenében külföldön és hzájában egyaránt.

A lap szerint még ennél is érdekesebb, hogy 13 régi ellenzéki – akik közül többen Orbán Viktor mellett harcoltak a rendszerváltás idején – felhívást írt alá, melyben azt írják: A magyar társadalom nemcsak a gazdasági válság, hanem a saját kormánya áldozata. A kormány a demokrácia eszközeit használja fel hatalma megszilárdításához, azokat pedig, akik megakadályozhatnák ebben, elmozdítja helyükről. Az aláírók – köztük Konrád György, Rajk László és Demszky Gábor – petíciójukat az európai uniós intézményekhez is eljuttatják.

Az európai unió a Le Monde szerint ezzel kényes helyzetben találja magát, mivel nem maradhat tétlen az Orbán-kormány antidemokratikus gyakorlatával szemben. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso már több levelet is írt ez ügyben Orbánnak, ám sem ezeknek, sem Hillary Clinton hasonló tárgyban írt leveleinek nem volt hatása, így a lap szerint csak egy megoldás maradt: a lisszaboni szerződés hetes cikkelyére hivatkozva az uniós országok „kitagadhatják” azt a tagországot, mely durván megsérti a demokrácia szabályait. Ennek a cikkelynek használatára eddig még nem került sor, és a lap szerint nem is szeretnék ezt használni, az alig hétéves tagsággal rendelkező, rossz gyerekhez hasonlított Magyarországot valahogy mégis figyelmeztetni kell. A magyarországi ellenzék együttes fellépése ezért még nagyobb nyomást gyakorol az EU-ra.

Az újság szerint Orbán egy furcsa nacionalista hitvallás mentén úgy döntött, a válságban erősen érintett Magyarország egyedül is képes lesz kimászni a gazdasági krízisből, így visszautasítja, hogy az EU és az IMF által támasztott feltételeknek eleget tegyen. Bár az EU nem kritizálhatja az országok gazdaságát vagy belügyeit, a lap szerint Európa nem támogat egy olyan nemzetet, amely kiröhögi.  

A baloldali Libération szerint példa nélküli összefogás történt tegnap este. Eddig csak pár ezer ember mozdult meg, a tegnap este viszont legrosszabb esetben is hetvenezer embert vonzott az utcákra, hogy kifejezzék nemtetszésüket, és míg Orbán bizalmasaival az Operában vigadozott, addig a kint lévők „Lesz még itt köztársaság” szlogeneket skandáltak. Még a jobboldali Le Figaro is több tízezres tömegről és a demokrácia fenyegetettségéről számolt be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.