Az USA hallgat az izraeli miniszterelnök lehallgatásáról

A washingtoni Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a The Wall Street Journal című lap információját, miszerint Washington lehallgatta az izraeli kormányfő beszélgetéseit, a sajtóhírek ugyanakkor tudni vélik,  hogy a lehallgatások kongresszusi képviselők tudtával és beleegyezésével történtek.
A Fehér Ház helyi idő szerint szerdán délelőttig nem kommentálta a The Wall Street Journal információit, ám a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közleményében védelmében vette a lehallgatás általános gyakorlatát, és kiállt Washington és Tel-Aviv együttműködése mellett. „Általában - és ezt már többször elmondtuk - nem folytatunk külföldi hírszerzési tevékenységet, hacsak nem speciális és igazolt nemzetbiztonsági célból" - írta közleményében Ned Price, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Price egyúttal leszögezte: „Ami Izraelt illeti, (Barack) Obama elnök többször megismételte, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége Izrael mellett szent és sérthetetlen. S ezt az üzenetünket mindig is az Egyesült Államok által Izraelnek nyújtott hathatós támogatás konkrét cselekedetei támasztották alá."

Az amerikai politikai élet ugyanakkor megbolydult, bár eddig csak az ellenzéki republikánus párti politikusok hallatták hangjukat. Rand Paul, Kentucky szenátora és a republikánusok egyik elnökjelölt-aspiránsa például a Fox televíziónak adott interjúban kárhoztatta a lehallgatást, s azt mondta, az eset azt mutatja, hogy a politikusoknak fokozottabban ellenőrizniük kell a nemzetbiztonsági szerveket. Marco Rubio floridai szenátor - aki szintén elnökjelölt-aspiránsa a republikánusoknak - mindazonáltal óvatosságra intett, óvott az elhamarkodott ítéletektől. "A szenátus hírszerzési bizottságának tagjaként óvatos lennék az ilyen információk taglalásával" - fogalmazott a 45 éves floridai szenátor.

A The Wall Street Journal értesülése szerint Barack Obama első elnöki ciklusának végén lehallgatták Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő beszélgetéseit kollégáival és környezetével, Washington ugyanis amiatt aggódott, hogy Izrael megelőző csapásokat mér iráni nukleáris létesítményekre Teherán vitatott atomprogramja miatt. A lehallgatások republikánus és demokrata párti kongresszusi képviselők tudtával és beleegyezésével történtek.

A lehallgatások idén, Netanjahu márciusi washingtoni látogatása előtt is folytatódtak, akkor már az izraeli kormányfő és az amerikai kongresszusi képviselők közötti beszélgetéseit figyelték. Netanjahu akkor az Egyesült Államok (és öt másik nagyhatalom) és Irán között (később valóban megkötött) megállapodás ellen kívánt szólni. A lap amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt is megemlítette, hogy Netanjahu kormányfő hivatala többször is megpróbált információkat szerezni a készülő megállapodást illető amerikai álláspont részleteiről. Ezt Izrael washingtoni nagykövetsége szerdán "nonszensznek" nevezte

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.