Az USA csak most kezd belelendülni Magyarország ellen

Kikerülhet Magyarország a Demokráciák Közössége nevű globális szervezet tanácsából – írja a honlapján Foreign Policy (FP) amerikai külpolitikai folyóirat a magyar közéleti személyiségek kitiltása nyomán.
Magyarország három éve lett a több mint száz országot egyesítő, 2000-ben létrehozott „demokráciaklub" vezető testületének tagja, ám a cikk szerint a múlt hónapban, egy ENSZ-tanácskozáson az Egyesült Államok olyan eljárást kezdeményezett, amelynek következtében kiszavazhatják onnan.

Az írás – amely Sonni Efront, a Human Rights First amerikai emberi jogi szervezet egyik vezető munkatársát is idézi – emlékeztet a magyar kormány demokráciaellenesnek tartott intézkedéseire, „Orbán Viktor miniszterelnök ellopta Vlagyimir Putyin forgatókönyvét" – foglalja össze a történteket, példaként hozva fel a választási törvény átírását, „a holokauszt „revizionista interpretálását", a civil szervezetek „démonizálását" és az illiberális állam építéséről szóló, júliusi tusnádfürdői beszédet. A Foreign Policy említést a korrupcióval gyanúsított magyar kormánytisztviselők és üzletemberek beutazásának tilalmáról szóló amerikai intézkedésről is említést tesz.

„A demokráciával, a demokratikus értékek és intézmények fejlesztésével foglalkozó Demokráciák Közössége veszít értékéből, ha „olyanok is a tagjai, mint Orbán Viktor illiberális állama" – írja az FP. A folyóirat valószínűnek tartja, hogy a kormányzótanácsból kiszavazzák Magyarországot, sőt, azt sem zárja ki, hogy az ország az egész szervezetből távozik. Ez pedig a cikk szerint kemény lépésekre késztetheti Magyarország ellen az Európai Uniót is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.