galéria megtekintése

„Az ukrán emberek EU-zászlót lobogtatva haltak meg a Majdanon”

8 komment

Karafiáth Luca

Ukrajna ugyan hadban áll a krími félszigetet 2014-ben elcsatoló Oroszországgal, a két állam kapcsolata azonban nem csak a háborúról szól. Kijev önállóságra és európai integrációra törekszik, de közben nem engedné el teljesen Oroszország kezét – derül ki abból az interjúból, amit Musztafa Najjem, az ukrán államfőt támogató, Petro Porosenko Blokkja (PPB) nevű pártszövetség parlamenti képviselője adott lapunknak.

Az újságíróból lett politikus emlékeztetett rá: Ukrajna és Oroszország kulturálisan és történelmileg is ezer szállal kötődik egymáshoz, ezért képtelenség olyan ukrán identitásról beszélni, amely teljes mértékben szakít orosz gyökereivel. – Ukrajnára úgy tekintek, mint egy serdülőkorú fiatalra, aki bár önállósodni kíván a felette eddig atyáskodó szülőktől (ez esetben Oroszországtól), mégsem akar minden érzelmi kapcsolatot megszakítani velük – hangoztatta.

 

Najjem szerint az ukránok jobban hisznek az európai integrációban, mint az elbizonytalanodott uniós állampolgárok. – Míg az unióban erősödik az euroszkepticizmus, az ukrán emberek EU-zászlót lobogtatva haltak meg a Majdanon. Az életüket adták egy olyan eszméért, amelynek jelentőségét Európában kezdik elfelejteni – tette hozzá a Viktor Janukovics elnök bukásához elvezető EuroMajdan mozgalom egyik kezdeményezője és vezéralakja.

Oroszországról azt mondta: a Kreml célja, hogy visszafordítsa az idő kerekét, és az európai közösség visszatérjen a pusztán gazdasági érdekek szintjére. Ez az állapot kedvező Oroszországnak, amelyik csak az üzleti érdekek alapján alakítaná viszonyát az Európai Unióval. Najjem nem tagadja, a gazdaságilag megroggyant Ukrajna külső segítség nélkül aligha tud talpra állni. A reformok megvalósítására a belharcoktól meggyengített kijevi vezetésnek kevés ereje marad. A politikai bizonytalanságra a kormányfőváltás is rátett egy lapáttal.

A Vinnica polgármesteri posztján nagy népszerűséget szerzett Volodimir Hrojszman az elnök bizalmasaként elviekben a lemondott Arszenyij Jacenyukénál „simulékonyabb” kormányzást tehetne lehetővé, de az egyre erősödő ellenzék rossz szemmel nézi a PPB hatalmi koncentrációját. Najjem szerint azonban a félelmek indokolatlanok, Hrojszman képes megőrizni függetlenségét.

Névjegy

Musztafa Najjem 1981-ben született Kabulban, Afganisztánban. Kijevben szerzett műszaki diplomát. Újságírói karrierjét a Kommerszant orosz napilap ukrán kiadásánál kezdte. 2013. november 21-én elsőként buzdította a közösségi médiában az ukránokat arra, hogy a kijevi Függetlenség terén, a Majdanon tiltakozzanak Viktor Janukovics döntése ellen, amellyel az akkori államfő elnapolta az EU-társulási szerződés aláírását. 2014 óta a Porosenko elnök mögött álló pártszövetség parlamenti képviselője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.