Az osztrák kancellár szerint Orbán be akarta csapni

Este fél kilenckor indul az utolsó vonat Nickelsdorfból Bécsbe, a határállomáson még körülbelül ezer menekült tartózkodik. Sokan rövid nadrágban, vietnami papucsban dideregnek, hideg van és esik az eső, a szervezők szeretnék őket az osztrák fővárosba juttatni, remélve, hogy talán még autóbuszok is üzembe állnak.

A délutáni órákban Christoph Schönborn, az osztrák katolikus egyház feje személyesen tekintette meg a nickelsdorfi zenei csarnokot, ahol mintegy 500 menekültet tudnak elszállásolni. Főleg a különböző segélyszervezetek, így a Caritas és a Vöröskereszt,  valamint a rendőrség munkájával volt elégedett.

A kormányzó szociáldemokrata párt egy szombati rendezvényén Werner Faymann kancellár, egyszersmind a párt elnöke elmondta, hogy Ausztria Németországgal egyeztetve döntött úgy, hogy megnyitja határait a menekültek előtt, mert bajba jutott embereket nem hagynak magukra. A kancellár rossz véleménnyel van a magyar miniszterelnökről. Mint mondta, „aki azt állítja, hogy szöges dróttal megoldja a menekültproblémát, s utána ekkora káoszt teremt, az politikailag diszkreditálja magát". Azt is elárulta, hogy pénteken este Orbán Viktor neki 4000 menekült érkezését jelezte, de Faymann az első perctől nem hitt neki.

A burgenlandi rendőri vezetés is arra panaszkodik, hogy a legkülönbözőbb híresztelések jutnak hozzájuk Magyarországról, érdemi tájékoztatás kevés, kénytelenek elhinni például, hogy 1500 menekülttel újabb vonat tart Magyarországról a határhoz.

Mégis elindul Magyarországra az az osztrák autós konvoj, amely holnap személyautókkal akarja Budapestről Bécsbe vinni a menekülteket. Korábban meggondolták magukat, félve az embercsempészés vádjától, amiért több év börtönt kaphatnak Magyarországon, de úgy gondolják, hogy az utóbbi napok történései eloszlatták félelmeiket. Az osztrák aktivisták üzentek a menekülteknek, azt ajánlva nekik, hogy belföldi vonattal közelítsék meg Hegyeshalmot, onnan pedig gyalog kelljenek át a határon. Az osztrák oldalon aztán már gondoskodnak róluk.

Az osztrák állami televízió 19.30-kor sugárzott híradója kiemelte, hogy ezen a rendkívüli napon egyetlen rendőrségi ütközésre sem került sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.