Az oroszok szerint provokáció az USA atombombatesztje

Oroszország hétfőn élesen bírálta, hogy az Egyesült Államok atombomba-kísérletet hajtott végre egy töltet nélküli bombával.

Provokációnak nevezte az amerikai fegyverkísérletet Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese hétfőn újságírók előtt az Interfax jelentése szerint. Azt mondta, hogy a teszt azt bizonyítja, az Egyesült Államoknak esze ágában sincs eltávolítani Európából az Oroszországot elérni képes atomfegyvereit.

"Az amerikai fél cselekedetei a jelenlegi helyzetben nyíltan provokatív jellegűek, és ellentétben állnak a teljes nukleáris leszerelést célzó erőfeszítésekről szóló washingtoni nyilatkozatokkal" - mondta a miniszterhelyettes, aki szerint a kísérlettel Washington biztosítani akarja az Európában állomásoztatott atomfegyvereinek maximális harci képességét.

"Oroszország figyelmét nem kerülte el, hogy az Egyesült Államok kísérletet hajtott végre egy töltet nélküli B61-12-es atombombával 2015. július 1-jén".

Antonov szerint a tesztelt bomba kettős rendeltetésű. Egyfelől célba juttatható a hadászati támadó fegyverzet elemeként nehézbombázókkal, másfelől nem hadászati fegyverként bevethető egy harcászati katonai repülőgéppel. A végrehajtott kísérletnek az a különlegessége, hogy az atombomba hordozója egy F-15E vadászbombázó volt. Ez arra enged következtetni, hogy a tesztet abból a célból hajtották végre, hogy a B61-12-es bomba bevethető legyen a NATO Európában állomásozó vadászbombázóival.

Felelőtlen lépésnek nevezte az atombombatesztet, és úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok nemcsak erősíti Oroszország nyugati határai közelében a NATO katonai képességeit, hanem fejleszti is saját atomarzenálját.

Amerikai sajtóbeszámolók szerint az Egyesült Államok sikeresen végrehajtotta a B61 gravitációs bombával a tervezett három fejlesztési kísérletből az elsőt Nevada államban. Don Cook, az országos nukleáris biztonsági hatóság védelmi programokért felelős igazgatóhelyettese mérföldkőnek nevezte a B61-12-es repülési kísérletet, kijelentve, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll a B61-es megtartása mellett és biztonsági garanciát nyújt szövetségeseinek. Az eredetileg az 1960-es években tervezni és gyártani kezdett B61-es bomba 12-es kódjelű változatának fejlesztése 2012-ben kezdődött mind a nukleáris, mind a nem nukleáris alkotóelemek modernizálása céljából, a bomba élettartamának kiterjesztése érdekében.

A B61-12 fejlesztése orosz források szerint 2024-ig tart, a Pentagon idővel minden B61-es bombát ilyenre akar cserélni, a modernizálás költsége 8,4 milliárd dollár. A B61-12-esek ereje mintegy 50 kilótonna TNT-vel lesz egyenértékű (az 1945. augusztus 6-án a japáni Hirosimára ledobott amerikai "Kisfiú" 15, az augusztus 9-én Nagaszaki felett felrobbant "Kövér ember" 20 kilótonnás volt.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.