Oroszország az ENSZ-támogatástól is megfosztaná a melegeket

A Kreml azokat a juttatásokat venné el, amelyeket a világszervezet a melegházasságban élő munkatársainak ad. Az indítványról már jövő kedden szavazhat a szervezet költségvetési bizottsága.

Ban Ki Mun főtitkár még tavaly júliusban jelentette be, hogy az ENSZ elismeri az azonos neműek házasságát, így azokét is, akik világszerte a szervezetnek dolgoznak, és így a világszervezet ugyanazokat a juttatásokat teszi lehetővé 43 ezer munkatársának, mint amelyeket a heteroszexuális társaiknak is biztosítanak.

Ami a támogatást illeti, a tavalyi változtatás előtt az ENSZ annak az országnak a törvényeihez tartotta magát az ügyben, amelynek a munkatársai az állampolgárai voltak, azóta viszont erre való tekintet nélkül annak az országnak a törvényeit veszi figyelembe, ahol az azonos nemű pár kimondta a boldogító igent, vagyis ahol legális a melegházasság. Oroszország – az ENSZ BT vétójoggal rendelkező öt tagjának egyike – ezt nehezményezi, most kérve a világszervezet költségvetéséért felelős bizottságától, hogy változtassa meg Ban Ki Mun döntését. Az ügyben már jövő kedden szavaznak.

Az ENSZ-Globe, az ENSZ leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű munkatársait képviselő csoportja már régóta kampányolt az azonos neműek jogainak elismerésért. A Guardian megjegyzi, hogy a tavalyi intézkedés nem terjed ki az ENSZ szakosított szervezeteinek az alkalmazottaira, így az UNICEF-re és az UNESCO-ra sem.

Az ENSZ-Globe szóvivője elmondta, hogy aktívan szembeszállnak az orosz lépéssel, és támogatják Ban Ki Munt, aki tavaly bővítette az alkalmazotti juttatások körét. Az ENSZ dél-koreai főtitkára következetes szószólója az LMBT-jogoknak, amióta hivatalba lépett. Elítélte a homoszexuálisok elleni diszkriminációt és támadásokat az orosz téli olimpián is, Szocsiban.

Oroszország régi jogtipró, ami a melegeket illeti. 2013-ban világszerte felháborodást keltett, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírta a „melegpropagandát" tiltó törvényt. A rendelkezést sokan kritizálták, de az orosz elnök azt állítja, nincs jelen a melegek elleni diszkrimináció Oroszországban, ahol egyébként csak 1993-ban dekriminalizálták a homoszexualitást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.